Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 140 jaar stopt de vijfde bakkersgeneratie Hendricx

door Jozef Croughs
datum30/06/2020
geenreactie

Na een familietraditie van 140 jaar sloot bakkerij Hendrickx zondag definitief de deuren. Na vijf generaties was er geen opvolging meer. “De combinatie met het gezin en de nachtelijke uren werden mij te zwaar”, zegt Katrien, die de bakkerij als vijfde generatie overnam.

Al sinds 2 februari 1880 zorgt de bakkersfamilie Hendricx voor dagelijks brood, taarten en speculaas voor de Truienaar. De zaak werd steeds overgedragen van vader op zoon tot aan de vierde generatie die de vijfde opvolging toevertrouwde aan dochter Katrien. Die laatste heeft gisteren (zondag) de winkeldeur voorgoed afgesloten. “De combinatie met het gezin en de nachtelijke uren werden mij te zwaar om de bakkersstiel die ik met veel passie gedaan heb verder te zetten. Ik word weldra 40 en moest nu een keuze maken,” zegt Katrien.

Het bakkersverhaal begint in 1880 met Mil de bekker in de Ridderstraat, zijn zoon Edouard treedt in zijn voetspoor gevolgd door Paul de derde generatie en Luc die als vierde generatie vanaf 1983 de familietraditie verderzet, eerst in het ouderlijk huis op het Heilighart plein en tienjaar later in een moderne setting in Schurhoven. Dochter Katrien was de vijfde en eerste vrouwelijke opvolger die de familietraditie ‘Warme Bakker’ vanaf 2016 opnieuw gestalte gaf. Mannelijke opvolging was er niet, haar broer Toon had geen bakkersambitie. “Natuurlijk heb ik als kind vanaf mijn 13de jaar mijn ouders geholpen tot de dag dat ik trouwde. Mijn studies gingen helemaal niet in de richting uit van bakkerin. Ik studeerde af voor regentaat wiskunde, fysica en economie. “Op 1 september 2016 nam ik loopbaanonderbreking in de Tuinbouwschool waar ik lesgaf om bij mijn pa in de leer te gaan en een jaar bakkerijschool in Herk-de Stad te volgen. In januari 2018 nam ik het roer over en heb met hart en ziel het beroep uitgeoefend met de hulp van mijn ouders en vrouwelijke vaste crew Saïdia en Ellen. Omdat mijn loopbaanonderbreking afloopt moest ik een keuze maken. De familiale druk en de zware nachtelijke uren hebben de beslissing meebepaald om terug te keren naar mijn vroegere werkgever Hasp-O Stadsrand (Tuinbouwschool),” zegt Katrien.

Dat de bakkersmicrobe is nog niet helemaal dood is bleek al uit haar nieuwe plannen. “Ik zal als zelfstandige in bijberoep een paar huizen verder nog wat lekkers aan te bieden zoals onder andere suikerbrood en speculaas weliswaar enkel op bestelling, “besluit Katrien. zegt Katrien.

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.