Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorzitter dierenasiel bedreigd na euthanasie American stafford

door Jozef Croughs
datum24/06/2020
geenreactie

Philip Zurinckx, voorzitter van vzw Dierenvrienden Sint-Truiden, en zijn familie hebben doodsbedreigingen gekregen. Toen de American stafford Tayko een spuitje kreeg, nam een vrijwilligster van het asiel het op Facebook voor het dier op. “Als blijkt uit de testen dat de honden niet geschikt zijn voor adoptie, is euthanasie ook een vorm van dierenbescherming. De vrijwilligster was er het hart van in toen Tayko een spuitje kreeg en ze postte een emotioneel bericht op Facebook.

“Je was mijn beste maatje in het asiel. Twee keer per week maakten we en wandeling en genoten met volle teugen. Tot een gedragstherapeut en het bestuur van het dierenasiel beslisten dat je moest inslapen. Waarom? Enkel omdat het woord stafford je rasnaam is. Je was zo lief, aanhankelijk, genoot van de aandacht en de knuffels, altijd trouw gebleven aan de mens. Ik heb enorm mijn best gedaan om de beslissing te keren.”

Op de facebookpost werd massaal gereageerd en er kwamen bedreigingen via Messenger. Voorzitter Philip Zurinckx van het asiel begrijpt die emotionele reacties, maar betreurt de halve waarheden die verspreid werden. Hij deed ook een melding bij de politie van de doodsbedreigingen. “Als voorzitter is het mijn plicht om soms onpopulaire maatregels te nemen. Het klopt dat Tayko afgelopen donderdag is ingeslapen. Hij was zwaar verwaarloosd en werd begin dit jaar na een inbeslagname in het dierenasiel geplaatst. In die periode heeft hij herhaaldelijk uitgehaald naar medewerkers van ons dierenasiel, met bijtwonden tot gevolg. Het verdikt viel pas na een grondige analyse door onze gedragstherapeut, een man met veertig jaar professionele ervaring. Bij elke hond wordt die afweging gemaakt en dragen wij de verantwoordelijkheid voor drie partijen: voor het dier zelf, voor de veiligheid van de medewerkers en voor de mensen die het dier zouden adopteren”, aldus Zurinckx.

“Het probleem dat zich hier vandaag stelt in Sint-Truiden, is geen alleenstaand geval”, zegt gedragstherapeut Dany Grosemans. “Meer dierenasielen kampen vandaag met het probleem van de opvang van staffords, maar ook van de grotere dogachtige rassen. Woensdag is er een vergadering binnen de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn waar deze problematiek wordt besproken. Het advies zal aan de minister worden overgemaakt om het probleem op Vlaams niveau aan te pakken.”

Grosemans vindt het totaal onterecht om het dierenasiel van Sint-Truiden als slechtste van de klas te bestempelen. “Als blijkt uit de testen dat de honden niet geschikt zijn voor adoptie, is euthanasie ook een vorm van dierenbescherming. Dat is beter dan ze voor de rest van hun leven op te sluiten”, zegt Grosemans.

Problematische opvoeding

“In Sint-Truiden wordt op elke hond een gedragstest toegepast. Dat zijn meerdere testen om in te schatten waar en bij wie het dier eventueel zou kunnen geplaatst worden. Op basis van het eindresultaat wordt een trainingsplan opgemaakt, waarbij de toekomst van de adoptant zo goed mogelijk wordt ingeschat. Het probleem stelt zich niet altijd bij het ras op zich, maar bij de opleiding. De meeste staffords komen voornamelijk uit inbeslagnames na verwaarlozing en/of uit criminele milieus. Al van puppy worden ze aangemoedigd om aan te vallen en te bijten, een gedrag dat moeilijk te verbeteren valt.”

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.