Overslaan en naar de inhoud gaan
Archieffoto  - Op deze plaats in Straeten mag water gecapteerd worden

Archieffoto - Op deze plaats in Straeten mag water gecapteerd worden

Archieffoto  - Op deze plaats in Straeten mag water gecapteerd worden

Archieffoto - Op deze plaats in Straeten mag water gecapteerd worden

Landbouwers en fruittelers halen toch water uit beken

door Jozef Croughs
datum05/06/2020
geenreactie

Land- en tuinbouwers en fruittelers in Zuid-Limburg tanken toch water uit waterlopen, hoewel dat eigenlijk niet mag. Door het captatieverbod zijn ze aangewezen op de waterzuiveringsstations van Aquafin, maar daar is het lang aanschuiven omdat er maar één waterpunt is. 

Twee tractorbestuurders die anoniem willen blijven, geven toe dat ze water halen uit een beek, terwijl dat eigenlijk niet mag. "Maar het is dit of een verloren oogst. De waterschaarste is dit jaar twee maanden vroeger dan vorig jaar. Voor de suikerbieten en chicorei is het al te laat. De mais en aardappelen kunnen zich nog herstellen, als ze snel een dikke wolk regen krijgen", weet akkerbouwer Remy Genné uit Gingelom. 

Openingsuren aanpassen

Aquafin erkent het probleem.Boeren die hiervoor betalen, mogen op tijdelijke basis gezuiverd afvalwater ophalen bij de zuiveringsinstallaties van Aquafin. "Maar vroeger mochten ze ook water uit de nabezinktank trekken, waar meerdere klanten gelijktijdig konden op aansluiten. Maar omdat er nog kleine deeltjes slib vrijkwamen als ze hun aanzuigdarmen te diep staken, is dit jaar één centraal punt gemaakt op de overloop waar het gezuiverde water in de beek geloosd wordt", zegt Andy Put, van het Aquafin filiaal in Runkelen.

Inge Moors, gedeputeerde voor Landbouw en Fruitteelt, dringt er bij Aquafin op aan om alvast de openingsuren aan te passen om de boeren meer ruimte te geven om water te trekken. "Ik wacht nog op een antwoord van Aquafin," stelt Moors. 

Waterbuffer

Volgens Truienaar Luc Herck moet er echter dringend werk gemaakt worden van een alternatieve waterbuffering. Hij lanceerde in 2018 al een idee, waarvoor hij de mosterd haalde in Zuiderse landen. Herck kwam toen bij de gemeenteraadsverkiezingen op met zijn partij Redt de Fruitstreek. Hij had maar één programmapunt: waterbuffering voor de fruitstreek. "Als we in overstromingsgebieden waterreservoirs aanleggen met vijverdoek, dringt het water niet meteen de grond in en kan het in de droge periodes door de telers gebruikt worden. Het systeem wordt al jaren toegepast in de Zuiderse landen. Indien de klimaatopwarming aan dit tempo verdergaat, wordt water onbetaalbaar. Dit geldt niet enkel voor de land -en tuinbouw maar ook voor privépersonen. Er moet dringend werk gemaakt worden voor opvang van hemelwater. Regenwaterputten worden de zonnepanelen van de toekomst," zei Herck toen al.

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.