Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse asielcentra sluiten om 18 uur, maar gaan niet in lockdown

door Jozef Croughs
datum27/03/2020
geenreactie

De asielcentra in Limburg gaan niet in lockdown, maar sluiten vanaf vrijdag wel elke dag om 18 uur. Private bewakers controleren of iedereen zich daaraan houdt. Als over een week blijkt dat ook dit niet werkt, dan wordt er opnieuw over een lockdown gepraat.

Dinsdagavond stuurden Alain Yzermans (sp.a), burgemeester van Houthalen-Helchteren, en Marleen Kauffmann (CD&V), burgemeester van Leopoldsburg, een mail naar de federale dienst voor opvang van asielzoekers Fedasil en Rode Kruis waarin ze vragen om de centra af te sluiten. Ze krijgen van de burgers te veel klachten over asielzoekers die zich niet houden aan de afstandsregels of die samentroepen. Vandaag was er overleg met Fedasil, Rode Kruis en het kabinet van minister Maggie De Block (Open Vld). Ook de burgemeesters van andere gemeenten met een asielcentrum, Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken, Bob Nijs (CD&V) van Lommel, Frank Smeets (CD&V) van Pelt en Mario Borremans (Goed) van Heusden-Zolder, waren bij het overleg betrokken, net als de waarnemend gouverneur. Burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V) trok met een concreet plan naar de vergadering die voor haar via Skype verliep: ze stelde voor om de asielcentra te sluiten om 19 uur. Uiteindelijk bereikten alle betrokken overheidsdiensten, Rode Kruis en burgemeesters een akkoord: de centra in Limburg gaan vanaf vrijdag om 18 uur slot. Een akkoord dat volgens sommigen niet zonder slag of stoot werd bereikt, de discussie was blijkbaar hevig.

Bewegingsvrijheid beperkt

“Private bewakingsagenten zullen de toegang tot de centra bewaken met de focus op het respecteren van de maatregelen”, laten de burgemeesters in een mededeling weten. Asielzoekers zullen het centrum overdag nog kunnen verlaten om te winkelen, naar de dokter of werk te gaan. Sporten kan ook, maar niet overal. “De bewegingsvrijheid wordt beperkt tot wandelen, fietsen en joggen in de directe omgeving of binnen in het asielcentrum”, zeggen de burgemeesters.

Als ze het asielcentrum verlaten, moeten de afstandsregels ook strikt nageleefd worden, daarop zal de politie toezien. “Over één week volgt er een evaluatie van bovenstaande maatregelen”, zegt Yzermans. Als blijkt dat deze maatregelen niet worden nageleefd, vragen de burgemeesters in een tweede fase dat de opvangcentra toch in een tijdelijke lockdown gaan.

“We vragen gewoon dat de regels die voor iedereen gelden ook door asielzoekers worden toegepast”, zegt Keulen. “We stellen trouwens vast dat er minder besmettingen in de centra zijn dan daarbuiten.”

Fedasil, de overheidsdienst die de opvang regelt, heeft onlangs nieuwe richtlijnen uitgestuurd naar de centra om zich te beschermen tegen corona. De asielzoekers eten niet meer in groep, ze moeten afstandhouden, handen wassen, de sportactiviteiten zijn ingeperkt enz. “Maar degenen die echt beseffen hoe gevaarlijk corona is, zijn een minderheid”, zegt een medewerker van het Rode Kruis-centrum in Leopoldsburg die niet met zijn naam in de krant wil. “Wij willen mondmaskers en spatschermen, maar daar gaan ze niet op in. Terwijl medewerkers van Sodexo die hier maaltijden afleveren, dat wel hebben. De uitleg is dat die mondmaskers voor onrust zouden zorgen.”

Volgens datzelfde personeelslid is het in de centra ook moeilijk om de afstandsregels af te dwingen. De medewerker vraagt zich ook af of een volledige sluiting haalbaar is. “Ik vrees dat ze dan tussen de hekken door kruipen.”

© Liliana Casagrande / Jozef Croughs

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.