Overslaan en naar de inhoud gaan

Stad Sint-Truiden zet samenwerking met het huurderssyndicaat stop

door Jozef Croughs
datum07/03/2020
geenreactie

De stad Sint-Truiden stopt met het financieel ondersteunen van het huurderssyndicaat, een belangenorganisatie voor huurders. Naast het gratis ter beschikking stellen van een kantoorruimte tijdens hun zitdagen betaalde de stad ook 25 euro per huurder die er advies kwam vragen. Bovendien blijkt dat in de helft van de gevallen ook de huurder zelf zich nog lid moet worden van deze organisatie. Het stadsbestuur heeft de samenwerking stopzet zegt schepen van Wonen Jelle Engelbosch (N-VA). 

“Met ons eigen woonloket van de stad hebben we bovendien een deskundige en onafhankelijke dienst waar iedereen terecht kan voor vragen over zijn (huur)woning. De ledenwerving van belangenorganisaties is geen taak van een lokaal bestuur.”

“Wie degelijk en correct juridisch advies wil kan bij een deskundige advocaat terecht”, besluit Engelbosch, “vaak rekenen zij geen kosten voor een eerste informatie”. Voor hun werking in Limburg krijgt het huurderssyndicaat jaarlijks nog een Vlaamse subsidie van meer dan 250.000 euro.  Na het wegvallen van Sint-Truiden zijn er nog slechts zes Limburgse steden die nog een samenwerkingsovereenkomst hebben. 

Schepen voor Sociale zaken Pascy Monette steunt het voorstel om de samenwerking stop te zetten. “Er wordt te vaak en verkeerd beeld opgehangen en foute hoop gegeven bij dergelijke tussenkomsten. De betrokken personen denken dat ze door het inschakelen van het huurderssyndicaat voorrang krijgen en in een gemakkelijker positie terecht komen wat geenszins met de realiteit strookt. Zij krijgen er raad en advies dat de woning niet voldoet aan een aantal punten waardoor de woning ongeschikt verklaard wordt. Maar daar blijft het dan ook bij en er wordt geen alternatief geboden.  Mensen de hoop geven dat het opgelost kan worden lost niets aan de problemen op want ze blijven in de kou staan. Meedenken met de eigenaar hoe en tot een compromis zou kunnen komen zou veel meer aarde aan de dijk brengen en de huurders niet verder in de problemen duwen. Het is veel belangrijker mensen te begeleiden en te ondersteunen en een paar tekortkomingen bij te sturen dan ze met valse hoop achter te laten,” zegt Pascy Monette.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.