Overslaan en naar de inhoud gaan

Coach aangesteld voor opwaardering van buurten en economie

door Jozef Croughs
datum05/02/2020
geenreactie

Gedurende drie jaar zal een coach de goede relatie tussen bedrijven, de buurt en de lokale overheid bewaken, bedrijven begeleiden in hun groeitraject en mee hun locatie beslissingen sturen in functie van de buurt en het beleid. Sint-Truiden ontvangt daarvoor 108.000 euro subsidies van de Vlaamse overheid.

De coach kan het lokaal bestuur en de bedrijven ook suggesties geven voor ingrepen om hinder te vermijden. Een mix van functies biedt kansen voor innovatie en circulaire economie. De ervaringen opgedaan tijdens dit traject zullen daarna gedeeld worden met andere steden en gemeenten en vormen mee de basis voor een verdere uitwerking van het zogenaamde verwevingsbeleid. “Met het verwevingsbeleid willen we bedrijven, wonen en recreatie zorgzaam met elkaar verzoenen in stadskernen. Een dergelijke mix van functies zorgt voor economische bedrijvigheid en levendige kernen waar het fijn werken, wonen en winkelen is. De coach zal steden en bedrijven met raad en daad bijstaan om de combinatie van wonen en werken op een evenwichtige manier te stimuleren en de schaarse ruimte goed te beheren,” zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits.

“We hebben concreet een aantal sites opgesomd waar hij zich op zal focussen. Het gaat onder andere om de site van de Fabriekstraat en stationsbuurt, de site Stayen en Tiensesteenweg en de site Rochendaal, maar de verweefcoach zal ook in andere projecten een rol spelen. Afhankelijk van het project zal de coach een preventieve dan wel een remediërende rol hebben, om zo de onderlinge relatie tussen onze inwoners, onze bedrijven en wijzelf als lokaal bestuur te optimaliseren”, aldus schepen van Lokale Economie Jo François.

Creatieve oplossingen

Burgemeester Veerle Heeren is alvast blij met de komst van een verweefcoach: “Sint-Truiden is de thuisstad van meer dan 40.000 inwoners, maar ook van heel wat grote en kleine bedrijven, projectontwikkelaars én publieke instanties. Waar inwoners, ondernemers en bovenlokale partners elkaar goed verstaan, kan dat tot creatieve oplossingen leiden. De verweefcoach zal tussen alle partijen bemiddelen en samen met hen rond de tafel zitten om eventuele problemen of bekommernissen uit de weg te helpen en om nieuwe samenwerkingsverbanden te bekijken. Samen werken we constructief aan goed nabuurschap, iets waar iedereen baat bij heeft.” Sint-Truiden krijgt van de Vlaamse overheid daarvoor 108.000 euro voor de financiering van de verweefcoach.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.