Overslaan en naar de inhoud gaan

Verzekeraars vergoeden schade boer… maar enkel bij zondvloed of Siberische kou

door Jozef Croughs
datum01/02/2020
geenreactie

Landbouwers hebben ernstige bedenkingen bij de zogenaamde brede weersverzekering, die sinds 1 januari het rampenfonds moet vervangen. De voorwaarden in sommige polissen zijn dan ook erg extreem gesteld.  “In 2016 is in Kanne en Vroenhoven heel plaatselijk 60 liter neerslag in een halfuur gevallen”, herinnert landbouwer Mathieu Vrancken zich. “Een gigantische hoeveelheid regen en de schade was behoorlijk. Maar 71 liter in 24 uur werd toen niet gehaald en volgens sommige brede weersverzekeringen was er dus niets aan de hand.”

Het is maar een van de vele voorbeelden die bezorgde akkerbouwers en fruittelers aanhalen. Sinds dit jaar kunnen ze bij vijf verschillende verzekeringsmaatschappijen een door de overheid erkende brede weersverzekering afsluiten. In plaats van te rekenen op het landbouwrampenfonds zullen landbouwers zich voortaan immers zelf moeten verzekeren tegen fenomenen als droogte, vorst, schade, storm, hagel en hevige regen.

Boerenbedrog

Landbouwers lezen maar beter de kleine lettertjes want, de ene verzekering is de andere niet. Sommige polissen blinken uit in uitsluitingen en beperkingen. Zo wordt schade door neerslag door een verzekeraar pas vergoed als er meer dan 71 liter per vierkante meter in een periode van 24 uur valt. Schade door nachtvorst komt pas vanaf 1 mei in aanmerking voor een vergoeding en bij winterharde gewassen gelden enkel temperaturen van minder dan -10° Celsius als vorst. “We leven hier toch niet in Moskou? Dit lijkt op boerenbedrog”, zegt Tony Derwael, voorzitter van de Haspengouwse fruittelersgroep New Green. “Met die zachte winters is de bloei in april vaak al afgelopen. Wat heb je in mei dan nog aan een verzekering voor nachtvorst?” Ook landbouwer Mathieu Vrancken zit met vragen. “Bepaalde voorwaarden zijn zo irrealistisch dat je je kunt afvragen of het sop de kool wel waard is. Je kunt ervoor kiezen om je niet te verzekeren, maar wat in mijn ogen nog erger is, is dat je denkt dat je goed verzekerd bent, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval. Elke landbouwer zal zich moeten informeren en zijn eigen rekening maken.”

Niet verplicht

De brede weersverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangemoedigd. Daarom wordt de verzekeringspremie tijdens de eerste drie jaar voor maximaal 65 procent terugbetaald door de overheid. Het Departement Landbouw en Visserij wijst erop dat alle erkende verzekeringen voldoen aan de erkenningsvoorwaarden die zijn bepaald in het besluit van de Vlaamse regering en dat landbouwers altijd goed de verschillende polissen moeten vergelijken.

“Het is geen simpel verhaal”, zegt Danny Bylemans, directeur van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. “De overheid heeft het risico naar de privéverzekeraars geschoven, maar die beseffen heel goed dat weersfenomenen zich vaak over een grote oppervlakte uitstrekken en dus meestal veel schade tegelijk veroorzaken. Om het betaalbaar te houden, bouwen ze daarom allerlei voorwaarden in. Ik kan de telers alleen maar aanraden om zich dringend te informeren, want het rampenfonds loopt op zijn laatste benen.”

Landbouwers die minstens 25 procent van hun bedrijfsareaal verzekerd hebben via een erkende brede weersverzekering kunnen voorlopig voor hun niet-verzekerde teelten nog rekenen op het rampenfonds. Vanaf 2025 valt het rampenfonds weg.

 

© Joos Meesters en Jozef Croughs 

 

reactie: 

Ik heb met aandacht je artikel gelezen over de “brede weersverzekering” in Het Belang van Limburg gelezen.
Je schrijft terecht dat landbouwers er goed aan doen om de kleine letters te lezen en het aanbod van de verschillende maatschappijen te vergelijken. 
Het is niet mijn bedoeling om hier promotie te maken, maar voor jouw background is het misschien wel nuttig te weten dat AG Insurance, dat voor deze polis samenwerkt met het Nederlandse Hagelunie, op de kritische punten die je aanhaalt, zeer ruime criteria aanhoudt : 

·         Vorst : vanaf 0 graden, ongeacht de periode van het jaar

·         Storm : vanaf 51 km/u

·         Hevige aanhoudende regen: geen minimumnorm en 100% vergoeding (na aftrek vrijstelling)

Gerrit Feyaerts

Press & Reputation
+32 2 664 09 61     +32 486 38 86 24

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.