Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitbaters kasteel Mariagaarde in Hoepertingen stoppen ermee

door Jozef Croughs
datum17/01/2020
geenreactie

De vzw Kasteel Mariagaarde Hoepertingen is in vereffening gegaan en stopt op 31 maart met de uitbating van het kasteel. Het is niet bekend wat de eigenaars, de zusters Annuntiaten van het Heilig-Hartinstituut in Heverlee, nu met het kasteel willen doen. De stopzetting van het onthaalhuis voor bezinning, vorming en kunstbeleving komt voor buitenstaanders als een verrassing. Toen in september vorig jaar de laatste drie zusters het kasteel verlieten, verzekerde hun overste nog dat het onthaalhuis zou blijven. Maar de vzw Kasteel Mariagaarde Hoepertingen is al sinds 11 december vorig jaar in vereffening.

Deze week is er een brief naar de gasten vertrokken met de aankondiging van de stopzetting vanaf 31 maart 2020. “Als raad van bestuur zijn we met grote spijt en ontgoocheling genoodzaakt om de werking van Kasteel Mariagaarde te beëindigen. We staan daarbij garant voor een correcte en menselijke afhandeling ten aanzien van medewerkers, gasten en leveranciers”, aldus voorzitter Jan Martens in de brief. Er werken acht mensen voor de religieuze organisatie die in 1985 werd opgericht.

Het kasteel in Hoepertingen is al meer dan 30 jaar een verblijfscentrum voor individuele bezoekers of groepen tot 80 personen. Er zij  ook tien vergaderzalen, ateliers voor creatievelingen en stilteplekken. Het kasteel werd onder meer gebruikt voor vergaderingen, workshops, yogalessen, eucharistievieringen, babyborrels, koffietafels en barbecues.

Leefbaarheid

Uit de laatste jaarrekening, blijkt dat er in 2018 nog een positief resultaat was van 18.332 euro. Het totale overgedragen positieve resultaat, overgedragen van de vorige boekjaren, bedroeg ruim 285.000 euro. In de brief van de raad van bestuur staat echter dat de leefbaarheid van het centrum al enkele jaren onder druk stond. Er waren blijkbaar plannen om alternatieve pistes van uitbating op te starten en nieuwe partners aan te trekken, maar daarvoor was een perspectief op lange termijn absoluut noodzakelijk. “De vzw Instituut van het Heilig-Hart, eigenaar van de site kon geen garantie bieden dat de bestaande bruikleenovereenkomst kan verlengd worden na haar einddatum van 2023. Het ontbreken van een garantie om de bestaande overeenkomst te verlengen, legde een te zware hypotheek op een succesvolle doorstart. De eigenaar liet verstaan dat haar terughoudendheid geen kwestie is van niet willen, maar eerder van niet kunnen”, aldus nog de brief van voorzitter Jan Martens. We hebben eigenaars en uitbaters gecontacteerd, maar niemand kon of wou antwoorden.

Verbouwingen

Het huidige waterkasteel tegenover de kerk van Hoepertingen is wellicht in het eerste kwart van de 17de eeuw gebouwd door Jan-Willem van Scharenberg. De oudste beschrijving, uit 1476 ,vermeldt dat het een omgracht huis was met pachthof. De oudste voorstelling van het kasteel is een tekening van Remacle Leloup uit 1744. Het kasteel van Hoepertingen kwam in handen van verschillende adellijke families, tot baron Edmond de Moffarts in 1929 het verkocht aan de zusters Annuntiaten van Heverlee die er een landbouwschool met meisjesinternaat inrichtten. Zij hebben vooral aan de historische hoevegebouwen een aantal ingrijpende werkzaamheden uitgevoerd in de jaren ‘50 en ‘60. De straatvleugel wordt met de grond gelijk gemaakt en de ringgracht aan de straatzijde gedempt. De povere architecturale kwaliteit van de nieuwbouw doet volgens kenners afbreuk aan de uitstraling van het kasteel.

In 1985 vertrokken de laatste leerlingen en werd het kasteel omgevormd tot onthaalhuis. Het is zeer de vraag wat er in de toekomst met het kasteel gaat gebeuren.

© Jozef Croughs en Guy Thuwis

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.