Overslaan en naar de inhoud gaan

Damhert sterft door ontbering met vastgebonden achterpoten

door Jozef Croughs
datum04/01/2020
geenreactie

In Budingen, een landelijk kerkdorp van de gemeente Zoutleeuw is er een hevige commotie ontstaan naar aanleiding van een dood damhert. Het dier werd ontdekt door een groep wandelaars die net voor de jaarwisseling in de buurt van het dorpsschooltje De Bron een wandeltocht maakte. Tot hun grote ontstentenis ontdekten zij dat het dier met vastgebonden achterpoten lag te creperen. Het nylontouw dat rond de achterpoten zat had intussen al de huid, bloedvaten en pezen tot op het blote bot doorgesneden. De inderhaast bij geroepen dierenarts kon enkel nog het dier met een spuitje uit het lijden verlossen.

Het bericht dat via Facebook gepost werd was al snel een paar duizend keer gedeeld en het barste van de vernietigende opmerkingen.  “Terecht”, zegt Annita Vanluyten -Reniers, schepen van Dierenwelzijn (CD&V) in Zoutleeuw. “Wat hier gebeurde tart elke verbeelding en iemand zal hier zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik kan nog geen definitieve uitspraken doen omdat ik het officiële verslag nog niet heb kunnen inkijken. De schuldige zullen hier terecht gewezen worden. Ook de eigenaar van de hertenroedel, een kweker uit Sint -Joris -Winge, die nu na de hele commotie volgens de buren, nu plots bieten brengt om de uitmergelde dieren te voederen. De dierenarts stelde vast dat de dieren in de weide ondervoed waren. Wij zullen hem ter verantwoording roepen wegens ondervoeding van de dieren. Laat een ding duidelijk zijn: sinds we op de hoogte zijn van deze zaak hebben we onze verantwoordelijkheid genomen”, besluit de schepen.

Lode Everaerts, Gemeenteraadslid (N-VA) in Zoutleeuw en vooral dierenvriend wil dit nodeloos dierenleed aan de kaak stellen. “Hier zijn duidelijk fouten gemaakt. Naar verluid werden zowel dierenwelzijn als de politie in december verwittigd van een loslopend damhert op een wandelweg achter de school in Budingen. Iemand moet, nadat men het dier gevangen had, een koord en nylon-strips rond zijn achterpoten gedaan hebben en vervolgens terug naar een aangrenzende weide gebracht waar het ondanks de samengebonden poten toch nog kon ontsnappen. Volgens insiders zou er nadien communicatie geweest zijn met eigenaar van de weide en hem erop gewezen dat het dier nog aan de poten samengebonden was en gevraagd om het nodige te doen Omdat ze het dier niet meer te pakken kregen, werd de eigenaar gevraagd om het nodige te doen. Hij zou niets ondernomen hebben en betwist ook dat het damhert niet zijn dier is. Omdat niemand reageerde heeft het dier een verschrikkelijke doodstrijd gevoerd door vrieskou en honger. Het is bedroevend dat een stad die diervriendelijkheid hoog in het vaandel voert niet strenger toeziet en opgetreden had na de meldingen van verwaarlozing van de damherten. Dit extreem dierenleed had kunnen vermeden worden en daarom eisen wij een diepgaand onderzoek om dergelijke toestanden in de toekomst te vermijden,” besluit Everaerts.

De persoon PH. die het bericht en de foto op zijn facebook postte was onbereikbaar voor commentaar.  

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.