Overslaan en naar de inhoud gaan

Getroffen Truiense slachtoffers maken aanspraak op vergoeding

door Jozef Croughs
datum15/12/2019
geenreactie

Vrijdag keurde de Vlaamse regering een besluit goed waarbij de storm van 10-13 maart wordt erkend als algemene ramp. De stad Sint-Truiden, die een aanvraag tot erkenning heeft ingediend, voldoet aan de vereiste wettelijke erkenningscriteria, waardoor aanspraak kan gemaakt worden op een mogelijke vergoeding. Voor Sint-Truiden gaat het om  92 schademeldingen inzake de storm  -  1.380.000 euro schade ten gevolge van de storm.

“Ik ben tevreden dat onze stad voldoet aan de vereiste erkenningscriteria, zodat de getroffenen aanspraak kunnen maken op een mogelijke vergoeding. Het stormweer van begin maart veroorzaakte in heel Vlaanderen voor grote schade: onze brandweerkorpsen kregen bijvoorbeeld massaal veel oproepen binnen van omgevallen bomen. De stad besliste daarom een dossier in te dienen om deze storm als algemene ramp te erkennen. Aangezien getroffen hun dossier drie  maanden na publicatie van dit besluit moeten indienen bij het Vlaams Rampenfonds, roep ik iedereen op om dit dan ook zo snel mogelijk af te handelen,” zegt Truiens schepen Hilde Vautmans voor landbouw (Open Vld).  

Op basis van het wetenschappelijk advies van het KMI en het verdere onderzoek door het Vlaams Rampenfonds, is gebleken dat 85 Vlaamse gemeenten aan de criteria voldoen en dat 57 gemeenten de toetsing niet hebben doorstaan. 3 gemeenten dienden hun aanvraag laattijdig in en werden bijgevolg niet mee opgenomen in de procedure.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.