Overslaan en naar de inhoud gaan

Europa heft verplichte vernietiging van door bacterievuur geïnfecteerde bomen en struiken op

door Jozef Croughs
datum06/12/2019
geenreactie

De perentelers hebben met verstomming notagenomen van de Europese beslissing om het behoud van bacterievuur als quarantaineorganisme op te heffen. “Door deze beslissing wordt elke druk van openbaar bestuur en mogelijkheid om tegen deze verwoestende infectiebacterie, in de volksmond ‘Perevuur’ op te treden ontnomen. Dit is de zoveelste mokerslag die aan de Haspengouwse fruittelers door Europese regelgeving wordt toegediend,” zegt ir Dany Bylemans, algemeen directeur van PCFruit. 

In het Europees parlement is beslist dat het wetenschappelijk comité van het European Food Safety Agency (EFSA), de tegenhanger van ons Federaal Agentschap v/d Voedsel Veiligheid (FAVV) dat bacterievuur, plantenziekte via infectie niet meer de status of het behoud krijgt van quarantaineorganisme. De maatregel gaat op 14 december in.  Volgens de EFSA is bacterievuur al op zoveel plaatsen in Europa aanwezig en verspreid dat het geen zin meer heeft om het nog tegen te houden.

In de jaren tachtig werd in België een wet gestemd die particulieren, boeren en telers verplichte om bacterievuur besmetting te bestrijden. “Deze wet gaat automatisch vervallen door het besluit van Europa met grote economische gevolgen voor de sector,” zegt Dany Bylemans.

Nog volgens Bylemans is de enige mogelijkheid actie te voeren zodat de Federale regering deze wet handhaaft en men verplicht blijft om bacterievuur te bestrijden. Dit is het enige alternatief om de besmette meidoorn, lijsterbes en nog een paar ander bacterievuur gevoelige struiken bij particulieren of openbaar groen met dwang te rooien of te verzorgen. Het zijn blijvende infectiebronnen voor de boomgaarden. Geen enkel Aziatisch land laat toe dat er geëxporteerd uit besmette gebieden. “Zolang er een geïnfecteerde struik of boom in de buurt staat is het dweilen met de kraan open om infectievrije percelen te creëren. Daarom is het belangrijk een stok achter de deur hebben om in te grijpen. Indien er niet tijdig wordt ingegrepen wordt heel Haspengouw een groot besmet gebied,” aldus Bylemans.  

Fruitteler en Exportbedrijf Tony Derwael uit Borgloon bevestigt de analyse van het PCF. “Dit is opnieuw een de opdoffer voor onze sector. Afgelopen week werd nog met trots de loftrompet gespeeld over de export naar Azië (China). Wat er toen niet bij verteld werd dat het enkel peren waren van een select groepje uit het Waasland van afgebakende bacterievrije percelen. In Limburg zijn bijna geen bacterievrije percelen goedgekeurd door de Chinezen. Door het opheffen van de wet zal heel Zuid-Limburg snel als een groot besmet gebied beschouwd worden,” zegt Derwael.

Kris Wouters uit Rummen treedt zijn collega bij. “Ik behoor nog bij de enkele die op Azië kunnen exporteren. Helaas klopt het dat je als teler in Limburg en Vlaams-Brabant veel geluk moet hebben dat er geen bacterievuurhaarden in uw buurt zijn. De controles door de Chinese importeurs zijn zeer streng. In een straal van 1 km rond uw aanplant worden alle hagen en vooral op meidoorn op bacterievuur gecontroleerd. Het vinden van een infectie is voldoende om afgekeurd te worden voor China. Het opheffen van de wet zal ongetwijfeld nefaste gevolgen hebben voor de toekomst. De bevoegdheid naar de gemeenten verleggen is op voorhand een verloren zaak,” weet Kris Wouters. 

Fruitteler Theo Billen heeft ernstige bezwaren bij het feit dat het FAVV niet meer bevoegd is voor de controles. “Hoeveel opdoffers moet de sector nog incasseren. Ik begrijp de logica niet achter de maatregel. Ik kijk nu al uit naar de herberekening van de kosten van het FAVV nu ze deze service niet meer verlenen aan de telers,” stelt Billen. Ook Ghislain Francis kan geen begrip opbrengen voor deze Europese maatregel. “Maar mijn bezorgdheid gaat vooral naar het voorgestelde lapmiddel, de controles afschuiven naar de gemeentebesturen. De controles van het FAVV waren al omslachtig en duurde lang al dan niet met het gewenste resultaat. Zonder afdoende nationale en een strenge wetgeving zal men de problematiek niet oplossen. Een besmetting met bacterievuur wacht niet op de uitslag van de lange procedures,” besluit Francis.

In een reactie liet Europees Parlementslid Hilde Vautmans weten dat de beslissing van de Europese Commissie om bacterievuur als quarantaineziekte te schrappen uit de nieuwe plantenverordening ten zeerste betreurt. “Ik begrijp de ongerustheid van onze perentelers, maar dat betekent helemaal niet dat Europa bacterievuur niet zal aanpakken. In haar antwoord op mijn schriftelijke vraag verzekerde de Commissie dat zij maatregelen zullen nemen voor bacterievuur als niet-quarantaineziekte. Zij verwijzen naar de Europese certificeringsregeling die de goede kwaliteit en gezondheid van ons fruit moet verzekeren. Dat is cruciaal met het oog op de export van ons fruit naar de Aziatische landen,” besluit Vautmans. 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.