Overslaan en naar de inhoud gaan

Stad start met de her lokalisaties van verenigingen

door Jozef Croughs
datum05/12/2019
geenreactie

De stad heeft voor de oude schoollokalen op het Domein Terbiest een erfpacht tot 2026 met het GO Onderwijs afgesloten. Het domein werd in 1949 aangekocht door de Belgische Staat om er het Hoger Rijksinstituut voor Technisch Onderwijs en later de hotelschool te vestigen. Met de sluiting van de hotelschool in 2014 kwam een eind aan 65 jaar dag- en avondonderwijs op en rond het kasteeldomein van Terbiest. Dat het Go-Onderwijs de intentie heeft om het domein te verkopen of andere bestemming te geven is al langer bekend en dus dreigen verenigingen hun lokalen en sportvelden te verliezen. Voor één vereniging, de Sint- Kristina Scouts & Gidsen is er al een oplossing, zij verhuizen naar de Sint-Ritaschool op de Gorsemweg. 

De groepsleiding van de Sint-Kristina Scouts is zeer enthousiast over de verhuis naar hun nieuwe locatie. “Een totale ommekeer, van kleine bekrompen en vochtig behuizing naar mooie ruime lokalen. Ons hoor je dus niet klagen, nu hebben wij voor onze 120-leden, vijf goed onderhouden en warme lokalen ter beschikking,” zegt hoofdleider Maxim Meersman.

Voor het stadsbestuur is huisvesting voor het omvangrijk verenigingsleven zeer belangrijk. Het is geen evidentie om 120 culturele, 170 sportverenigingen en 30-tal jeugdverenigingen in een degelijk onderkomen te voorzien. Ongeveer 40 procent van deze verenigingen maken gebruik van een stedelijke accommodatie. De overige hebben semipublieke en privé huurovereenkomsten. “Wij staan voor heel wat uitdagingen en er moeten oplossingen aangereikt worden in de toekomst. Dat dit een evidentie is bewijst de toestand van de gebouwen waar sommige verenigingen vandaag in gehuisvest zijn. De verouderde schoolgebouwen op Terbiest zijn onder andere een van de knelpunten waar de verenigingen in moeilijke omstandigheden zitten. Dit bestuur is gestart met een traject op welke manier wij als stadsbestuur hier een oplossing kunnen aanreiken. De Sint-Kristina Scouts zijn de eerste voor wie wij een nieuwe tijdelijke huisvesting ter beschikking stelde. Nu is deze locatie niet dé oplossing voor meerdere verenigingen. De Academie Beeld heeft er een uitbreiding doorgevoerd. Intussen heeft ook de Volksdansgroep het oude Atheneum in de Zoutstraat geruild voor en onderkomen in Melveren. Het is een start en zeker geen eindpunt hoe wij het probleem voor een langere periode kunnen aanpakken,” zegt burgemeester Veerle Heeren. 

Jong STVV

STVV-voorzitter David Meekers bevestigt dat de club gebruik maakt van de huidige sportvelden voor trainingen van jong STVV. “Uiteraard hebben wij interesse en de intentie voor een overeenkomst met het Go Onderwijs zodra het zich aanbiedt. Het hoeft geen betoog dat wij nood hebben aan bijkomende veldaccommodatie om onze 700 jong STVV-spelertjes de mogelijkheid geven om te trainen,” stelt Meekers. 

Peter Vanaken, voorzitter van de Scholengroep Zuid-Limburg - Scholengroep 13 stelt dat er nog geen concrete beslissingen in dat verband over het Domein Terbiest genomen zijn.  “Ik kan niet ontkennen dat er geen onderhandelingen hebben plaatsgevonden maar de uiteindelijke beslissing wordt genomen door het Centraal bestuur in Brussel. Wij hopen dat er bij een eventuele verkoop een opening voor een onderwijsfunctie gelaten wordt.”

Woningen

Jelle Engelbosch, schepen van Ruimtelijke ordening– Monumenten en onroerend erfgoed bevestigt dat het GO-onderwijs te kennen gegeven heeft hun site daar te willen verkopen. “De onderhandelingen met de stad om er een verkaveling te mogen bouwen werden door de huidige bestuursploeg afgewezen omdat het gaat om een zone voor gemeenschapsvoorziening. De intentie was om meer dan 200 woningen te voorzien en zo een financiële meerwaarde te creëren voor de scholengemeenschap. Het domein Terbiest is een groene long aan de rand van onze stad met een waardevol kasteel en omgeving en moet dat ook blijven. Bovendien zijn de tegenoverliggende terreinen van de voormalige Betonac door het gewestplan ook al ingekleurd als groot woongebied dus ik wil in die buurt dan niet nog een bijkomende woonwijk creëren.” Het gaat om het voormalig bedrijfsterrein van ongeveer 7ha waarvoor een plan klaarligt om er een gevarieerd woonaanbod met 190 woningen te bouwen.

 

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.