Overslaan en naar de inhoud gaan

Even weer 1944 in Brustem

door Jozef Croughs
datum27/11/2019
geenreactie

Op de oude vliegbasis van Brustem worden deze week scènes uit de dure bioscoopfilm 'De Slag om de Schelde' gedraaid. Sint-Truiden zal nooit aan de Schelde liggen. Maar de oude hangars zijn wel een perfect decor voor een Engelse vliegbasis in september 1944.

Opnieuw veel militaire tenues dezer dagen in Brustem. Al worden ze nu gedragen door acteurs en figuranten. Nog tot vrijdag is het hier heel even weer 1944. Een veertigtal acteurs en enkele honderden figuranten spelen mee in de Nederlands-Belgische filmproductie De Slag om de Schelde, release op 26 november 2020. In Nederland in de bioscoop. “In België misschien ook”, zegt de Belgische coproducent Bert Hamelinck, CEO van productiehuis Caviar. De rest van de wereld ziet de film na de bioscooprelease hoe dan ook op de Nederlandse televisie bij de NPO/EO of op Netflix.

Zeeuws

Voor onze Lage Landen is het een film met een bijzonder groot budget: 14 miljoen euro. “Een van de duurste films ooit in de Benelux gemaakt”, bevestigt de Amsterdamse producent Alain de Levita van productiehuis Levitate Film. “Het is een oorlogsfilm. Dat maakt het extra duur. Special effects, figuranten, bommen en inslagen, stuntmannen… Dit is draaidag 15, we hebben er nog 39 te gaan. Wat ook heel veel is.”

De Slag om de Schelde klinkt niet echt bekend in de oren. Toch niet zoals Normandië of zelfs Market Garden, die eraan voorafgingen. De Levita: “Nochtans is het een belangrijke, maar wat vergeten veldslag tussen geallieerden en Duitsers in voornamelijk Zeeland. De Antwerpse haven was wel bevrijd, maar de Scheldemonding was nog bezet. Terwijl de geallieerden Antwerpen echt nodig hadden voor hun bevoorrading. Waarom de slag vergeten is? Voor een deel door de Zeeuwen zelf. Met de Watersnood van 1953 was dat ook zo. Hoe groot het trauma ook is, je gaat door en je zwijgt. Dat is Zeeuws.”

Truiense geloofwaardigheid

Paula van der Oest heeft het scenario geschreven. Waarom een week Sint-Truiden, Paula? “Kijk om je heen. Die hangars zijn geloofwaardig. Het ziet er hier nog uit als een Engelse vliegbasis in 1944. Een bonus is dat het hier rustig is en we ongestoord kunnen doorwerken. Het beton hebben we natgespoten op deze mooie dag. Dat ziet er wat dramatischer uit. Nu filmen we de briefing van de gliderpiloten vlak voor hun vertrek voor Market Garden.”

Waarom een film over een vergeten slag? “Jullie Belgen hebben dit jaar al 75 jaar Bevrijding gevierd. Voor een groot deel in Nederland kan dat pas in 2020. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) in Nederland gaat voor waarden als democratie en vrijheid en wil het belang van de Bevrijding en leven in vrijheid nog eens voorop zetten. Bovendien is deze slag een mooi dramatisch verhaal op een eiland. Hitler had van Walcheren echt een Festung gemaakt met honderden bunkers. En in dat verhaal maken drie jonge hoofdrolspelers keuzes waarvan ze elk de gevolgen ondervinden.”

Harry Potter

Jonge cast en dus nog niet zo bekend. Al speelt onder meer Tom Felton mee als de instructeur van onze Engelse gliderpiloot. Diezelfde Felton speelde het ettertje Draco Malfidus in de Harry Potter-films. Jamie Flatters, een van de drie hoofdrollen, is nu nog een nobele onbekende, maar wel gecontracteerd voor de komende drie Avatarfilms. Kortom, onthou die naam. Hij is een week in Brustem.

© Jan Bex en Jozef Croughs 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.