Overslaan en naar de inhoud gaan

Nauwere samenwerking bij verdwijningen, gedwongen opnames en agressie door Asster vzw, de politie en het Parket Limburg

met Video
door Jozef Croughs
datum27/11/2019
geenreactie

De lokale politie, het parket en het psychiatrisch ziekenhuis Asster hebben een protocol overeenkomst ondertekend voor een nog nauwere samenwerking. De politie van Sint-Truiden wordt bijna dagelijks opgeroepen voor bijstand in het psychiatrisch ziekenhuis zoals voor onrustwekkende verdwijnigen maar ook om agressief gedrag tegenover het ziekenhuispersoneel. Volgens Jaak Poncelet, algemeen directeur van Asster stijgen het aantal gedwongen opnames jaar na jaar. De verwachting is dat in 2019 de kaap van 400 personen wordt overschreden. Een kant en klare verklaring daarvoor is er niet, maar vermoedelijk is de complexer geworden samenleving daar niet vreemd aan.

“Wat ons luik betreft gaat het voor al om de zorg en de behandeling van psychiatrische patiënten en iedere partij heeft daarin haar wettelijke opdracht te vervullen. Vandaar dat deze samenwerking van cruciaal belang is. In Sint-Truiden is er al een goede samenwerking tussen alle actoren, de psychiatrische instelling, de politie en het parket. En precies om deze samenwerking, waar een maandenlange voorbereiding aan vooraf ging, te onderstrepen is vandaag de protocol overeenkomst ondertekend,” zegt Jaak Poncelet, algemeen directeur Asster.

Ondanks de schijnbaar tegengestelde doelstellingen van politie en hulpverlening zijn beide ze onlosmakelijk verbonden door de mensen die zij in hun dagelijkse werk ontmoeten. “De politie wordt regelmatig geconfronteerd met mensen met een psychiatrische problematiek. De psychiatrie wordt dan weer geconfronteerd met een aantal fenomenen die de bijstand van politie wenselijk/noodzakelijk maken, zoals agressie, het plegen van strafbare feiten, enz. Dit brengt een groot aantal uitdagingen met zich mee zowel voor de geestelijke gezondheidszorg als voor de politie.  In het protocol werden een aantal praktische afspraken gemaakt. Dat gaat vooral om verdwijningen en gedwongen opnames waarbij onze medewerkers en correct kader hebben om binnen te werken. Handelingen met psychiatrische patiënten vereist een andere aanpak dan bij gewone criminele delicten,” stelt korpschef Steven Provost.   

“In het kader van zijn wettelijk bepaalde opdrachten moet het openbaar ministerie dagelijks beslissingen nemen,” zegt Guido Vermeiren, Procureur des Konings Limburg. “Deze beslissingen moeten vaak erg snel genomen worden, zonder hierbij aan kwaliteit in te boeten. Bij het nemen van zulke snelle en kwaliteitsvolle beslissingen vallen we terug op partners, zoals politie en Asster. Dankzij dit duidelijk en omvattend protocol kunnen we snelheid en kwaliteit combineren en tegelijkertijd garanderen. Vertrouwen en respect voor ieders rol zijn daarin voor leidend,” aldus de procureur.

Zorgstad  

De aanwezigheid van het Sint-Trudo Ziekenhuis en het psychiatrisch ziekenhuis Asster maakt van Sint-Truiden een zorgstad. In functie van de veiligheid van de patiënt, de hulpverleners en het politiepersoneel werden in het verleden reeds verschillende samenwerkings-overeenkomsten afgesloten met deze partners uit de zorgsector. “Dit nieuwe protocol past dan ook perfect binnen het integrale en geïntegreerde veiligheidsbeleid dat wij samen met alle partners in veiligheid willen uitbouwen en versterken,” besluit burgemeester Veerle Heeren.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.