Overslaan en naar de inhoud gaan

Tegen 2024 moet nieuwe woonbuurt verrijzen

door Jozef Croughs
datum10/11/2019
geenreactie

Zeven jaar na de sluiting van ziekenhuis Sint-Anna in hartje Sint-Truiden, kunnen plannen uitgewerkt worden voor een herbestemming. Integro, Wiric en Sint-Trudo Ziekenhuis bouwen een nieuwe wijk op het gebied van 1,36 ha. In september 2012 viel definitief het doek over de Sint-Annakliniek, die in 1930 door de zwartzusters Augustinessen in Sint-Truiden was opgericht. Enkele weken eerder was de campus Sint-Anna overgedragen aan de vzw van het Sint-Trudo ziekenhuis. Het hele gebouw, samen met de parking, beslaat een oppervlakte 1,36 ha, pal in het centrum van Sint-Truiden.

Zeven jaar later is er een samenwerkingsakkoord tussen verschillende zorgpartners om er een pilootproject rond 'onzichtbare zorg' te bouwen. “We willen een warme buurt creëren waar iedereen samenleeft in een hechte gemeenschap, zowel mensen mét grote of kleine zorgbehoeftes, als mensen zónder zorgbehoeftes”, zegt Dirk Vanstraelen van vzw Site Sint-Anna. “Zo willen we levenslang wonen in die buurt mogelijk maken en verschillende vormen van zorg naadloos in elkaar laten overgaan.”

Geen doelgroep

Hoe dat er concreet moet gaan uitzien, moet nog uitgetekend worden. Medio 2024 willen ze de eerste bewoners verwelkomen. “Het pilootproject moet gaandeweg vorm krijgen. We gaan wooneenheden bouwen waarbinnen we een spectrum van zorg- en dienstverlening zullen aanbieden. Zo willen wij verder gaan dan klassieke zorginstellingen, die meestal opgezet zijn voor één specifieke doelgroep of voor één specifieke functie”, aldus nog Vanstraelen.

Als zorginstelling voor mensen met dementie zal Integro huizen bouwen waar bewoners een beroep kunnen doen op diensten, maar dan in huiselijke sfeer, op maat van elke bewoner. “We bouwen zowel eenheden voor kortverblijf, als assistentiewoningen”, zegt Roel Eerlingen, algemeen directeur Integro.

Bakkerij

Zorgpartner Wiric, voor mensen met een beperking, zal in dit project kleinschalige woonvormen en verschillende dagateliers inrichten zoals een ambachtelijke bakkerij, een kunstatelier en dergelijke. “Deze campus draait rond inclusie, mensen met een beperking in de samenleving integreren. Daarom is de samenwerking tussen deze verschillende partners voor ons een unieke opportuniteit”, stelt Eric Hendrix, algemeen directeur van Wiric.

Het Sint-Trudo Ziekenhuis bouwt op de site een lokaal dienstencentrum. Dat wordt een centraal ontmoetingspunt voor de buurt, maar ook een aanspreekpunt waar mensen terechtkunnen als ze zorg nodig hebben of burgerlijke zaken niet rond krijgen. “Samenwerking met zorg- en welzijnsactoren, lokale verenigingen en de stad Sint-Truiden zijn essentieel om de drempel naar zorg te verlagen. Ook het andere lokaal dienstencentrum Cicindria dat in de buurt ligt, is een belangrijke gesprekspartner”, besluit Raf Lippens, algemeen directeur van Sint-Trudo.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.