Een greep uit ons archief
Stedelijk zwembad kost belastingbetaler 1miljoen per jaar
Een doorlichting van het stedelijk zwembad Sint-Pieter heeft pijnlijk aangetoond hoe zwaar dat al jaren in de rode cijfers gaat. Deze studie kwam er omdat het stadsbestuur zich beraad hoe men dit financiële debacle beter kan gaan beheren. Het huidige CD&V en Open-VLD bestuur wil twee jaar nog een zwemaanbod aanbieden maar het moet meer gericht en kostenefficiënt aangeboden worden.
Het stadsbestuur van Sint-Truiden werkt aan een toekomstvisie voor het stedelijk zwembad Sint-Pieter. ”Ons zwemaanbod mag niet samen met een verlieslatend gebouw ten ondergaan. Nu kost het de belastingbetaler jaarlijks 1 miljoen euro. Uit de studie blijkt dat slechts 37 procent van de bezoekers Truienaren zijn. Daarom gaan op wij zoek naar een private partner om binnen twee jaar te landen met een publiek-private samenwerking. De stad betaalt dan voor het basisaanbod, watergewenning en basisbad, en de partner kan daarrond een uitgebreid recreatie- en wellness aanbod uitwerken," aldus schepen voor Sport Carl Nijssens.
Burgemeester Veerle Heeren zegt dat zij als stadsbestuur in deze financieel moeilijke tijden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en nadenken over de kerntaken die bij een openbaar bestuur horen. "Een basiszwemaanbod behoort dat zeker toe. Maar de cruciale vraag is of wij de huidige zwembad gaan vernieuwen of ons focussen op een nieuwbouw op de huidige locatie met private partners die marktconforme toegangsprijzen kunnen hanteren voor het recreatief en wellness," stelt Heeren.
Het huidige gebouw is dringend aan renovatie toe. De kosten voor het jaarlijkse onderhoud lopen hoog op. Volgens de studie moet er dringend 6 miljoen geïnvesteerd worden om de volgende 10 jaar safe te zitten. Een nieuwbouw biedt een aantal andere mogelijkheden waarbij de uitbating van het recreatieve en wellness gebeuren kunnen uitbesteed worden aan de publiek private samenwerking.
Het zwembad werd 37 jaar geleden gebouwd en heeft met de verbouwingen en renovatiewerken samen al bijna 9 miljoen euro gekost. De jaarlijkse energiekost gas, water en elektriciteit liepen in 2012 op tot 445.000 euro. De bruto personeelslast sloot vorig jaar af op net geen miljoen euro. De inkomsten uit ticketverkoop en de concessie van de cafetaria sloten af op 613.000 euro. 227.300 personen kochten een zwemticket waarvan 35 procent Truienaren. 26 procent uit de omliggende gemeenten, 7 procent buitenland en 17 procent uit het Luikse. De overige bezoekers kwamen uit de Vlaams Brabant en Brussel en de rest van Vlaanderen. Het netto verlies ronde vorig jaar af op 943.886 euro. "Aan de hand van deze statistieken moeten wij een formule bedenken waarbij wij onze eigen bewoners een voordeel kunnen geven," besluit Veerle Heeren.
Reageer op dit bericht