Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkoop van kerken, feestzaal, hoeves en gronden moet 14 miljoen euro opleveren Truiense stadskas

door Jozef Croughs
datum31/10/2023
geenreactie

De stad Sint-Truiden wil de volgende drie jaren 14 miljoen euro binnenhalen door de verkoop van eigen patrimonium. Kerken, pastorijen, hoeves en zelfs een landbouwgrond in West-Vlaanderen staan alvast in de etalage. “We gaan er nuttige investeringen mee kunnen doen. De verkoop van het patrimonium was al in gang gezet door de vorige schepen Jo François. “Maar nu schakelen we toch een serieuze versnelling hoger”, kondigt huidig schepen van Financiën Günther Dauw (N-VA) aan.

“Het heeft ook allemaal wat voeten in de aarde gehad. Voor de verkoop heb je een hele resem attesten nodig. Nu we een deel van dat paperassenwerk achter de rug hebben, kan de verkoop beginnen.”De stad Sint-Truiden heeft verrassend genoeg veel eigendommen die vandaag verpacht worden. Door de verkoop kan de penibele situatie van de stadsfinanciën sneller verholpen worden. “Het laat ons ook toe om nuttige en duurzame investeringen te doen, waarvoor vandaag te weinig budget is”, aldus Dauw. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan fietsinfrastructuur of de financiering van de nieuwe voetgangerstunnel aan het station.”

Kerken

Wat voor gebouwen er dan nu zoal te koop staan in Sint-Truiden? “De kerk van Engelmanshoven mag samen met de aanpalende feestzaal én de pastorij bijvoorbeeld van eigenaar wisselen”, vertelt schepen Dauw. Wie er 415.000 euro voor over heeft, mag ermee aan de slag. “Ik sluit niet uit dat er de volgende jaren nog meer kerken volgen. In Haspengouw heeft zowat elk dorpje een kerk en vandaag worden die niet altijd meer gebruikt. Daarvoor moet nu eenmaal een herbestemming gezocht worden. Ook een groot aantal landbouwgronden gaan in de verkoop, soms samen met de hoeves die er opstaan. Het OCMW heeft in het verleden schenkingen ontvangen. Dat verklaart waarom wij als stad dergelijke bezittingen hebben.”

Opvallend: stad Sint-Truiden blijkt zelfs eigenaar te zijn van een hoeve met een grote lap landbouwgrond in het West-Vlaamse Veurne, helemaal aan de andere kant van het land. “Waarschijnlijk is dat ook het resultaat van een schenking uit een ver verleden”, zegt Dauw. “Het is bizar om dat als stad te blijven verpachten. Beter is het om dat soort eigendommen te verkopen, en ons te focussen op de kerntaken.” “We hopen dit jaar voor ruim 2 tot 2,5 miljoen euro aan vastgoedopbrengsten binnen te halen. Volgend jaar zou dat 8 miljoen euro moeten zijn”, zegt Günther Dauw.

Kasteel Ter Biest

Ook de pastorie van Bevingen en Aalst zoeken vanaf dit jaar een nieuwe eigenaar, net als een magazijn aan de Nijverheidslaan. “We bundelen nu al onze verkopen op onze website sint-truiden.be/vastgoed. Daar kan je je ook inschrijven op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de toekomstige verkopen”, zegt schepen Dauw. “We hopen dit jaar voor ruim 2 tot 2,5 miljoen euro aan vastgoedopbrengsten binnen te halen. Volgend jaar zou dat 8 miljoen euro moeten zijn en in 2025 nog eens 3 tot 4 miljoen euro. Dat wordt een verlichting voor onze stadskas, terwijl een nieuwe eigenaar met al dat patrimonium toch ook iets positief kan doen.”

Of de stad zelf nog steeds wil bieden op het kasteel van Ter Biest, zoals eerder medegedeeld? En is het niet vreemd dat een stad voor 14 miljoen vastgoed verkoopt, maar gelijktijdig een kasteel van 900.000 euro wil kopen? “Dat zit allemaal nog in een onderzoeksfase”, besluit Dauw. “We zoeken als stad gewoon mee naar oplossingen voor het leegstaande kasteel, dat nu nog in handen van het gemeenschapsonderwijs is. Het kan even goed zijn dat we een derde partner vinden die er nu een nieuwe bestemming aan wil geven en dat we als stad alleen gaan ondersteunen.”

© Jozef Croughs en Toon Royackers

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.