Overslaan en naar de inhoud gaan

Drama voor Haspengouwse fruitboeren: al honderden bomen verloren door bacterievuur

door Jozef Croughs
datum09/07/2023
geenreactie

Het aantal meldingen van bacterievuur in Haspengouw neemt onrustwekkende proporties aan. De bacterie waait van meidoornhagen over naar fruitplantages, die vervolgens afsterven. De provincie vraagt dringend om strikter op te treden.

In 2021 waren er zestien meldingen van bacterievuur in het zuiden van Limburg. Vorig jaar amper twee. Maar dit jaar staat de telefoon weer roodgloeiend bij het provinciaal meldpunt bacterievuur. Fruittelers Geert Claes en Daniel Vanhentenrijck uit Sint-Truiden en Wellen kunnen ervan meespreken. “Ik heb dit jaar al zevenhonderd boompjes moeten opruimen”, zegt Claes.

“Een buurman had een meidoornhaag waar de bacterie in zat. Dan gaat het razendsnel: de wind blaast de infectie mee of vogels en insecten brengen de besmetting naar mijn fruitbomen. De gevolgen zijn niet te overzien. Ik moet meteen alle besmette bomen uit mijn plantage halen, anders worden alle andere bomen ook getroffen. Ik kan intussen al met een helikopter landen in mijn boomgaard. Zoveel open plekken zijn er al. Het verlies is bijzonder groot. Ik moet niet alleen alles opruimen, ik moet ook nieuwe bomen planten én een flink deel oogst missen.”

Gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors (cd&v) begrijpt de frustratie van de Limburgse fruittelers maar al te goed. “In 2019 is de Europese wetgeving gewijzigd. Voordien was er een verplichting om als eigenaar van een perceel bacterievuur aan te pakken, er waren zelfs boetes voor wie dat niet deed. Maar nu is dat niet meer het geval, met de gevreesde resultaten. Verschillende gemeenten zoals Sint-Truiden hebben wel al een GAS-boete voor wie niet helpt met de bestrijding. Als provincie hebben we drie jaar geleden een meldpunt opgericht. Overigens, veel eigenaars van dit soort meidoornhagen zijn zich gewoon niet bewust van het probleem. Ze weten niet hoe groot de gevolgen zijn voor de fruittelers die vlakbij aan het werk zijn. Daarom sensibiliseren we. Het bacterievuur zorgt ervoor dat de haag zelf uiteindelijk ook sterft. Je kan het dus maar beter snel aanpakken.”

Geert Claes, fruitteler

Toch maakt ook de provincie zich zorgen over het fors toegenomen aantal meldingen. “Ik heb contact opgenomen met Vlaams minister voor Landbouw Jo Brouns (cd&v). We hebben weer een striktere wetgeving nodig om het probleem onder controle te krijgen”, aldus Inge Moors. “De provincie heeft het meldpunt en na een oproep komen we meteen in actie. Een getroffen haag wordt op kosten van de provincie door een professionele firma geruimd om verdere verspreiding tegen te gaan. Toch zal er nog veel samenwerking nodig zijn tussen de gemeenten, de provincie en Vlaanderen om het bacterievuur terug te dringen.”

Bacterie kan van meidoornhagen overwaaien naar fruitplantages.

Fruitboer Daniel Vanhentenrijck heeft een plantage net naast een meidoornhaag die vrijdag geruimd is door de provincie. “Het is goed dat er ingegrepen wordt. Ik heb zelf al ruim honderd bomen moeten verwijderen. Wel vervelend, milieuorganisaties planten nog altijd veel meidoornhagen. Dat is niet erg praktisch op een moment dat deze bacterie rondwaart. Het is toch ook niet milieuvriendelijk als de hagen én veel fruitbomen nadien verwijderd moeten worden? Het is beter om dit soort hagen niet meer dicht bij fruitplantages te zetten, en de bestaande hagen goed te controleren en ze te onderhouden.”

Wie vreest dat er op zijn perceel bacterievuur zit, kan het provinciale meldpunt contacteren via 011/23.74.38 of bacterievuur@limburg.be. Je herkent bacterievuur door de dode takken in het struikgewas.

© Jozef Croughs/ Toon Royackers

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.