Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Truiden verkoopt twee hoeves en landbouwgrond om schuldenput te vullen

door Jozef Croughs
datum19/05/2023
geenreactie

Sint-Truiden heeft te veel schulden en moet dus oplossingen zoeken. De stad hoopt 6 tot 7 miljoen euro binnen te halen met de verkoop van landbouwgronden en twee hoeves, waarvan een in het West-Vlaamse Veurne.

De gronden van het OCMW werden decennialang aan (te) lage vergoedingen verpacht, en het was niet mogelijk die pacht te verhogen om zo iets aan de schulden te doen. Maar vandaag laat de wetgeving het wel toe om onroerende goederen en verpachte gronden te verkopen.

“Mijn voorganger Jo François had al meer dan een jaar alle individuele percelen in kaart gebracht om te zien welke rechten op die percelen gelden en welke gebouwen niet tot ons prioritair patrimonium behoren. En die dus wel zouden kunnen worden verkocht”, zegt Gunther Dauw (N-VA), pas aangesteld als schepen van Financiën. 

“Inmiddels zijn er heel wat lijsten opgesteld van gronden waar de verkoop van kan doorgaan. Deze worden nu intensief behandeld om snel tot realisaties te kunnen overgaan.”

Momenteel zet de stad 57 hectare landbouwgrond in de etalage, maar dat wordt nog uitgebreid naar liefst 900 hectare. Hoeveel dat uiteindelijk moet opbrengen, is nog niet duidelijk. “Op dit ogenblik gaat het om een boerderij op Truiens grondgebied – Terbeek (40 hectare) – en een hoeve in Veurne in de Westhoek, goed voor 17 hectare. Samen hebben die een geschatte opbrengst van 6 à 7 miljoen euro. De volgende maanden volgen zeker nog verkopen van eigendommen en gronden”, besluit Dauw.

De huidige huurder (63) van hoeve Slagmolen in Terbeek is al de derde generatie die er de boerenstiel uitoefent. De gesloten hoeve is gelegen op de historische site van een voormalige watermolen aan de Melsterbeek en heeft een belangrijk beeldbepalend karakter in het omliggende open akkerlandschap.

Zorgbedrijf

Pascy Monette (Open Vld), schepen van Maatschappelijke Dienstverlening: “Het patrimonium dat vandaag aan de orde is, komt van het OCMW (het huidige Zorgbedrijf) en is altijd goed beheerd geweest door de dienst Patrimonium. De inkomsten werden gebruikt voor de allerzwaksten. Drie jaar geleden werd beslist om die eigendommen te verkopen, en dat zal geen enkele invloed hebben op de ondersteuning van de hulpbehoevende Truienaars. Jaarlijks was er een inkomst van een half miljoen euro, min de personeelskosten. Vandaag is de meerwaarde verdubbeld tot verdriedubbeld, maar dat veranderde niets aan de contractuele pachtovereenkomst. De wetgeving is intussen zo aangepast dat vandaag de huurpachten kunnen verbroken worden bij verkoop. De huurpachter geniet voorkooprecht, maar ook eventuele andere geïnteresseerden kunnen deze eigendommen kopen.”

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.