Overslaan en naar de inhoud gaan

Truiense turborotonde officieel geopend en daar mogen vooral fietsers heel blij om zijn

door Jozef Croughs
datum17/05/2023
geenreactie

Dinsdag werd de turborotonde in Sint-Truiden officieel geopend door Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister voor Mobiliteit. De turborotonde, met een bypass voor verkeer vanaf de N3 richting Luik, zorgt voor een vlotte verkeersdoorstroming aan de drukste verkeerstoegang naar het centrum van Sint-Truiden.

De werkzaamheden begonnen in 2021 na moeizame onteigeningen, nu is de turborotonde officieel geopend. Dankzij de nieuwe rotonde verbetert de verkeersdoorstroming en de fietsveiligheid.

“Vlaanderen investeert 2,7 miljoen euro in het knooppunt met onder meer veilige fietspaden en een bypass voor verkeer vanaf de Tiensesteenweg richting Hasselt en Luik”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters. “We willen de Haspengouwse hoofdstad beter bereikbaar maken, vooral voor fietsers.”

Bij een turborotonde kiezen bestuurders vooraf hun rijrichting door voor te sorteren. Op de rotonde is het niet mogelijk om van rijstrook te veranderen. Tussen de rijstroken zit een verhoogde borduur. Het verkeer op de Tiensesteenweg rijdt richting Luik via een bypass waardoor ze de rotonde niet hoeven te nemen. De woningen en handelszaken zijn bereikbaar via een ventweg die parallel loopt met de bypass.

Veiliger fietsverkeer

Omdat het meeste verkeer rijdt aan de kant van de Haspengouwlaan zijn de fietspaden daar verdwenen. Via een nieuw dubbelrichtingsfietspad aan de overkant van de turborotonde kunnen fietsers nu van en naar het centrum. Ook werden er veilige oversteken voorzien op de Tiensesteenweg en Zoutleeuwsesteenweg. “Dankzij de turborotonde zal het verkeer op de invalswegen vlotter verlopen en blijft het doorgaand verkeer uit het centrum weg. Daardoor zal de veiligheid voor fietsers en voetgangers verbeteren”, besluit burgemeester Ingrid Kempeneers.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.