Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragqueenshow in Truiense kerk: “Hoogmis van liefde en samenhorigheid”

door Jozef Croughs
datum17/05/2023
geenreactie

Ze hebben een paar keer “extra in de koffie moeten roeren” in het stadhuis van Sint-Truiden, maar organisator Steffen Heusdens heeft de goedkeuring op zak. Nu woensdag organiseert hij een unieke dragqueenshow in de Minderbroederkerk.

 

“Neen, het wordt absoluut niet vulgair”, belooft Steffen Heusdens. “Wat we gaan brengen, is juist heel mooi, uniek en intiem. Daar waar de pastoor zich vroeger ging omkleden, gaan woensdag onze queens zich prachtig optutten. De glitter, pluimen en glamour zullen vanzelfsprekend niet ontbreken. Net als de liefde en samenhorigheid. Dat is toch heel mooi in zo een kerkgebouw?

Hoe we bij de voormalige Minderbroederkerk zijn uitgekomen? Simpel: ik heb voor mijn horecazaken al eerder dragqueens uitgenodigd. Jaar na jaar groeide het feestje, en nu zijn we op het punt gekomen dat onze zaken gewoon te klein zijn. Ik zocht een mooie feestlocatie voor de show. En toen zag ik plots die Minderbroederkerk midden in ons stadscentrum. Ik heb meteen mijn stoute schoenen aangetrokken, en ben naar het stadsbestuur gestapt. Ik kon het toch maar proberen?”

Niet choqueren

“Het heeft daar wel wat moeite gekost”, erkent Steffen. “Daardoor kunnen we de show pas laattijdig bekendmaken. Uiteraard willen we niet choqueren. Zo een show is echt heel elegant en modieus. Trouwens: de Minderbroederkerk is toch ontwijd? Het wordt nu voorgesteld als een ideale eventlocatie. Dan is het toch goed dat er een smaakvol evenement plaatsvindt? En met onze boodschap van liefde en samenhorigheid zitten we eigenlijk goed in zo’n kerkgebouw. Toegeven, dit is wel totaal iets nieuws voor Sint-Truiden en Limburg. De mensen moeten er misschien nog aan wennen? In Antwerpen zijn er regelmatig dragqueenshows. Het hele gezelschap ‘Haus of Grace’ dat komt optreden, is trouwens van Antwerpen. Al moesten ze daar toch ook even in de ogen wrijven toen ik hen de locatie voorstelde. In een kerk hebben ze in Antwerpen nog nooit opgetreden. Het is dus misschien wel een Belgische primeur?”

Op protesten rekent de organisatie niet. “Dat is niet nodig. Want we zijn dankbaar en respectvol. De kaarten vliegen de deur uit. Ik vermoed dat vroegere kerkgangers zelf ook nieuwsgierig zijn, en misschien al een kaartje gekocht hebben? Dan zullen ze zelf zien hoe mooi het wordt. We hebben nog maar vijftien kaarten over. Ja, de kerk zal straks helemaal vol zitten. Hoe lang is dat al geleden? We gaan dat vieren met een spectaculaire show. Het wordt een hoogmis van liefde en samenhorigheid.”

© Jozef Croughs en Toon Royackers

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.