Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Truiden maakt plan voor 8 zonevreemde bedrijven en 2 kastelen: “Het wordt absoluut geen heksenjacht”

Tien bedrijven krijgen een perspectief om zich in regel te stellen met hun vergunning.
door Jozef Croughs
datum15/05/2023
geenreactie

De dienst Ruimtelijke Ordening van de Stad Sint-Truiden gaat het ruimtelijk uitvoeringsplan zonevreemde bedrijven van 2006, welke in 2016 verviel, opnieuw aanpassen aan de huidige noden. Voor een 10-tal bedrijven is het de kans bij uitstek om opnieuw aan de intussen nieuw opgelegde normen te voldoen. De diversiteit van de bedrijven is zeer uiteenlopend gaande van grondwerken, transport, tuinwerken, takeldienst, winkelmagazijn tot twee kastelen.

“Het wordt absoluut geen heksenjacht, maar wel een proces in samenspraak met de bedrijven en met de nodige ondersteuning.”, zegt Mieke Claes, schepen van Ruimtelijke Ordening. “Sommige bedrijven kunnen nu immers in de problemen komen omdat hun toestand niet helemaal in orde is. Wat niet wil zeggen dat wij zomaar een vergunning gaan afleveren. Het geheel wordt bekeken in een breder verhaal, en bij elk bedrijf zijn er de nodige randvoorwaarden gekoppeld. Er is ook maximaal gekeken hoe dat een bedrijf op een correcte manier en volgens de huidige regelgeving plaatselijk kan inpassen, met de nodige aandacht voor de draagkracht van de omgeving en de omwonenden. Want ook daar hebben we zeker oren naar. Voorbeelden van ingrepen die nodig zijn, zijn het ingroenen van de terreinen, aanpassingen aan verkeersveiligheid, ruimte geven aan water, de beeldwaarde verbeteren in buurten van een fietsroutenetwerk, inzetten op parkeermogelijkheden, inzetten op hernieuwbare energie, kort samengevat: maximaal inzetten op het evenwicht met de omgeving”, aldus Claes.

Alle ingrepen zijn bedoeld als meerwaarde voor de bedrijven. Moest ooit een bedrijf toch beslissen zijn activiteiten stop te zetten, zijn de nodige vergunningen bij verkoop voorhanden. “Niet alleen voor de bedrijven is dit positief, ook voor ons als stad is dit RUP heel belangrijk. Bedrijven zijn mee de motor van onze stad. We willen hen dan ook op constructieve wijze ondersteunen”, aldus nog de schepen.  

Richard Sleurs, eigenaar en zaakvoerder van Het Kasteel van Ordingen is tevreden dat er eindelijk werk gemaakt wordt van dit perspectief. “Er komt eindelijk een ruimtelijk planologisch kader zodat wij met een rustig gemoed onze zaken kunnen behartigen. Het was hoogtijd dat men er komaf mee maakte en dat wij na al die jaren nu de nodige stappen kunnen zetten om ons in regel te stellen.”, zegt Sleurs.  

Dinsdag is er een infomarkt in de GAZO (Gazometerstraat 3) tussen 18u en 20.30 uur waar iedereen, die wil, de plannen kan komen bekijken en vragen kan stellen. 

 

Dit zijn de bedrijven:

SOB Grondwerken - Zepperen.

Vanlangenaker Transport - Zepperen.

Aveve – Brustem.

JP Tuinwerken - Duras

HHZ De Linde - Gelinden.

Takeldienst Vandersmissen – Melveren.

BAB Bamps – Brustem.

Jimmo/Schleck – Zepperen.

Beheersmaatschappij  Sleurs – Ordingen

Holzer Trading Company – Groot-Gelmen.

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.