Overslaan en naar de inhoud gaan

De bruin marmeren stinkwants niet te stoppen in de verovering van Europa

door Jozef Croughs
datum15/04/2023
geenreactie

De bruin marmeren stinkwants (halyomorpha halys) heeft een groot deel van de perenoogst in Italië vernield. Volgens de Italiaanse vakbladen worden daarnaast ook ganse appelplantages bedreigd. Bij het PCfruit in Kerkom volgt met deze ontwikkeling met argusogen. Ook in onze streken is het insect al op meerdere plaatsen gesignaleerd. Vorig jaar werden er in onze provincie 117 exemplaren geteld van de Aziatische stinkwants, ook wel bruingemarmerde schildwants of halyomorpha halys genoemd. Het jaar voordien waren dat er nog 19.

 “Tijdens een symposium in Italië een paar jaar geleden sprak men al van één plaag. Ganse oogsten die door het insect werden aangetast gingen verloren. Naast appels en peren werden nu ook mais -en tomatenoogsten vernield,” zegt Tim Beliën, afdelingshoofd van Zoölogie bij het Proefcentrum voor Fruitteelt (pcfruit) in Kerkom.

Het insect werd het eerst in 1998 waargenomen in Pennsylvania door bioloog H. Halys en verspreidde zich in korte tijd in alle staten van de VS en Azië. De ‘stinkbug’ zoals hij daar genoemd wordt is een alleseter en duikt op vanaf begin mei. De stinkwantsen doen zich tegoed aan een breed scala van groenten en fruit waaronder perziken, appels, groene bonen, sojabonen, tomaten, kersen, frambozen en peren. Een volwassen bruin marmeren stinkwants is ongeveer 1,8 centimeter lang en ongeveer even breed, waardoor de schildvorm kenmerkend is voor de stinkwantsen. Onder de borstkas bevinden zich de stinkklieren waaraan ze hun naam te danken hebben.

“Het insect is bezig aan een opmars in Europa. Vooreerst is dit insect zeer resistent tegen de huidige bestrijdingsmiddelen. Daarbij is het een alleseter die net zo goed naast het perceel kan zitten waardoor de bestrijding een stuk moeilijker wordt. Wij doen nu reeds veel praktijkonderzoek op inheemse boswantsen die nauw verwant zijn aan deze Aziatische stinkwants,” zegt Tim Beliën, diensthoofd Zoölogie PCfruit.

Volgens Dany Bylemans, algemeen directeur van PCFruit, blijkt dat in de landen waar de stinkwants al gesignaleerd werd de verdelging zeer moeilijk is. De wantsen zijn zeer vraatzuchtig en prikken in de vruchten waardoor het rottingsproces in geen tijd optreedt. Bij PCfruit doet men al 4-5 jaar intensief onderzoek en is men zeer alert.

Lees ook:

https://www.haspengouwsnieuws.be/nl/node/907 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.