Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuw bos- en parkgebied van 54 hectare bij centrum van Sint-Truiden Frank Saey van Natuur en Bos. “Vlaanderen heeft nood aan herbebossing.”

Nieuw bos- en parkgebied van 54 hectare bij centrum van Sint-Truiden Frank Saey van Natuur en Bos. “Vlaanderen heeft nood aan herbebossing.”

Dit is al decennialang een landbouwgebied. Boeren krijgen geen ruimte meer.”

Dit is al decennialang een landbouwgebied. Boeren krijgen geen ruimte meer.”

Wij willen er voor de jeugd een belevingspad en speelbos maken. We overwegen nog een Finse piste

Wij willen er voor de jeugd een belevingspad en speelbos maken. We overwegen nog een Finse piste

Boeren moeten wijken voor nieuw bos aan rand van Sint-Truiden: “Straks geen lokale landbouw meer”

door Jozef Croughs
datum18/02/2023
geenreactie

Er komt schot in de plannen voor het bos aan de Volmolen aan de rand van het stadscentrum in Sint-Truiden. In het gebied van 62 hectare komt ook een nieuw bos van 28 hectare. Goed voor de natuur en voor recreatie, maar de betrokken landbouwers trekken aan de alarmbel.

Na het stadspark en Het domein Nieuwenhoven krijgt Sint-Truiden 62 hectare natuurpark bij. De Vlaamse overheid kon in 2021 een groot deel van het gebied tussen Stayen, het station en de Volmolenweg kopen. Het Vondelmolenbos was sinds mensenheugenis eigendom van Truienaar Luc Tallon (†) die het via een testament geschonken heeft aan de Luikse vzw Sant’ Egido België. De vzw verkocht op haar beurt de eigendom voor 2,5 miljoen euro aan het Agentschap Bos en Natuur. “Het wordt en belangrijk wandel- en fietsgebied”, zegt Frank Saey, Regio afgevaardigde ANB.

Maar niet iedereen is akkoord. “Dit gebied is op het gewestplan ingekleurd als puur landbouwgebied. Dit is zeer vruchtbare Haspengouwse grond die nu zonder overleg wordt afgenomen”, klinkt het boos bij Philippe Martin, een van de getroffen landbouwers. Daar werd tot voor kort nog druk aan landbouw en fruitteelt gedaan. Sommige landbouwers huurden hun grond, anderen hadden een pachtovereenkomst en sommigen blijven nog steeds eigenaar van een klein stukje grond. Enkelen van hen zijn zeker tevreden. Zoals fruitteler Piet Porreye, bijvoorbeeld. Voor hem kwam de interesse van Natuur en Bos om 3,75 hectare van zijn fruitplantages over te kopen op een perfect moment. “Ik heb niet getwijfeld. Er is geen opvolging en er is geen interesse in een overname. Het gaat moeilijk in de sector. Dat dit natuurgebied wordt is net een pluspunt”, vindt Porreye.

Vruchtbare grond

Een tiental andere landbouwers en fruittelers staan niet te applaudisseren. “Ik ga ook heel graag wandelen in de natuur, maar wat hier gebeurt is toch wel bizar”, vind Philippe Martin. Hij zetelt in de landbouwraad, en spreekt namens een tiental collega’s in het gebied. “Zelf teel ik al twintig jaar op deze plek. Sommige collega’s zijn hier twee generaties actief. Op het gewestplan is dit allemaal geel ingekleurd als zeer vruchtbare Haspengouwse grond. Ik verlies in een klap 10 hectare akkerland. Bij collega’s gaat het zowel over laagstam als hoogstam fruitteelt, akkerbouw en weilanden. Politici hebben de mond vol over lokale voedselproducten, respect voor land- en tuinbouw en rechtszekerheid. Maar als men veel goede landbouwgrond uit productie neemt, stijgen logischerwijze de prijzen. Hoe meer we ons voedsel buiten Europa moeten halen, hoe hoger de CO2-uitstoot. Dat is toch ook niet goed voor de ecologische voetafdruk?”

Belevingspad

Frank Saey van het Agentschap Natuur en Bos zegt dat alles volgens de regels gebeurt. “Dit gebied is niet-herbevestigd agrarisch gebied. Het klopt dat er veel landbouwers en fruittelers actief waren. Maar hier kregen we de kans om een groot gebied in één keer te verwerven. Bovendien is er in Vlaanderen ook nood aan herbebossing. Grond die zeer goed is voor landbouw, is ook zeer goed voor natuur. Bovendien zitten we hier aan de rand van de stad en daar gaan bewoners en toeristen mee van profiteren. Er komen immers wandel- en fietsroutes doorheen de Volmolen.” Ook schepen van Milieu en Toerisme Nina Kvikvinia (N-VA) ziet mogelijkheden. “In samenspraak met Natuur en Bos zijn we bezig met de vormgeving. Wij willen er voor de jeugd een belevingspad en speelbos maken. We overwegen nog een Finse piste. Het geheel zal aansluiten bij de bestaande speelweide en zal een toeristische meerwaarde bieden.”

“Dat is hier nochtans sinds generaties landbouwgebied”, besluit landbouwer Philippe Martin. “Voor heel wat collega’s wordt het nu lastiger. Zij kunnen geen volwaardig landbouwbedrijf meer uitbaten. We zijn niet tegen natuur. Maar het is wel noodzakelijk dat ook wij de nodige ruimte blijven krijgen. Anders is er straks geen lokale landbouw meer.”

© Jozef Croughs en Toon Royackers

Lees ook: Lees ook: Het Volenmolenbos is derde groene long in hartje Sint-Truiden. (18 jan 2022) https://www.haspengouwsnieuws.be/index.php/nl/node/1977

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.