Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto copyright : Karel Hemerijckx

Foto copyright : Karel Hemerijckx

De windhoos en storm richtte heel wat schade aan in het kasteelpark van kasteel Mariagaarde

De windhoos en storm richtte heel wat schade aan in het kasteelpark van kasteel Mariagaarde

In september 2019 verlieten de drie laatste zusters Annuntiaten definitief het Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen bij Borgloon. “Met drie oudere zusters nog toekomst maken, lukt ons niet meer zo goed”, lacht zuster Lutgarde.

In september 2019 verlieten de drie laatste zusters Annuntiaten definitief het Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen bij Borgloon. “Met drie oudere zusters nog toekomst maken, lukt ons niet meer zo goed”, lacht zuster Lutgarde.

Kasteel Mariagaarde verkocht aan eigenaars Château de la Motte Borgloon

Voortaan wordt het opnieuw '‘kasteel van Hoepertingen’.
door Jozef Croughs
datum04/09/2022
geenreactie

Na twee jaar leegstand heeft kasteel Mariagaarde in Hoepertingen (Borgloon) een nieuwe eigenaar. Het komt in de handen van de familie Van Vloten, die ook Château de la Motte in Sint-Truiden runt. “We gaan er een verblijfscentrum van maken. Het park blijft toegankelijk voor iedereen.”

Het compromis is een feit. De laatste handtekeningen zijn voor volgende week en dan is kasteel Mariagaarde in de Kasteelstraat officieel van de familie Van Vloten. In augustus 2020 hingen de zusters Annuntiaten uit Heverlee een bordje met te koop op het domein. Voor welke som het 17de-eeuwse kasteel van eigenaar wisselt, wil niemand kwijt. Al zal het niet ver zijn van de 2,95 miljoen euro die de Annuntiaten erop geplakt hadden. De zusters kochten in 1929 Mariagaarde om er een landbouwschool met meisjesinternaat in te richten. In 1985 vertrokken de laatste leerlingen en werd het kasteel omgevormd tot onthaalhuis/verblijfscentrum.

Oude glorie

Momenteel worden er al instandhoudingswerken uitgevoerd. De dakgoten krijgen een schrobbeurt, het door stormweer zwaar getroffen park krijgt een make-over en nog andere werken zijn ook aan de gang. “We raken niets aan wat niet mag. Alles verloopt volgens de regels en met respect voor authenticiteit. Doel is om Mariagaarde te herstellen in zijn oude glorie, zonder grote verbouwingswerken uit te voeren”, garandeert Ruben van Vloten.

Het park blijft publiek toegankelijk.

Op zijn naamkaartje staat: gastheer bij Château de la Motte. Samen met zijn familie wil hij die lijn in grote mate doortrekken bij Mariagaarde. “Wij gaan hier inzetten op verblijfstoerisme: voor groepen, voor organisatoren van conferenties, maar ook voor individuele bezoekers. Er zullen 55 kamers voor een 120-tal gasten beschikbaar zijn.” Een brasserie uitbouwen aan het kasteel zoals aan Château de la Motte, is momenteel niet de bedoeling.

Park

Meermaals wijst Ruben van Vloten op de maatschappelijke functie van Mariagaarde. “Uiteraard zullen de mensen van Hoepertingen hier terechtkunnen om allerhande activiteiten te organiseren. Ook blijft het park toegankelijk voor iedereen. Daarnaast willen wij de lasten beperken voor de omwonenden. Zo bekijken we de mogelijkheid om een parking op het domein aan te leggen.”

Het stadsbestuur is verheugd dat er na twee jaar een oplossing uit de bus is gekomen. “Absoluut. Een gebouw dat leeg staat, takelt snel af. Bovendien kwamen er in Borgloon op korte tijd drie kloosters leeg te staan. Nieuwland heeft de Stad aangekocht, voor Colen is er een oplossing en nu dus ook voor Mariagaarde. Voor ons was het belangrijk dat de mensen van Hoepertingen er ook een plaats krijgen”, zegt schepen Jeroen Bellings (Open Vld/Stroop).

“De vijver blijft behouden en er komt een wandelroute doorheen het voor iedereen toegankelijke park”, vult een tevreden burgemeester Jo Feytons (Open Vld/Stroop) aan. “Allemaal belangrijk. Wij willen dat het kasteel behouden blijft. Het mag niet de kant opgaan van het kasteel van Rijkel, of de deuren sluiten zoals in Rullingen.”

Naamsverandering

De familie Van Vloten is ambitieus. “Het plan is om in het voorjaar al te kunnen openen”, luidt het. Daarnaast belooft de familie om een band met de zusters te behouden. “Jaarlijks willen wij een deel van de winst aan hen doneren. Op die manier kunnen ze projecten opzetten in Afrika”, aldus Ruben van Vloten. Respect voor erfgoed en authenticiteit lijken de stokpaardjes van de familie voor het domein. Toch gaan ze een opvallende wijziging doorvoeren. “In de toekomst verdwijnt de naam Mariagaarde, zoals de zusters het zijn gaan noemen. Wij zullen spreken over het ‘kasteel van Hoepertingen’.”

 

© Jozef Croughs en Geert Houben

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.