Perserij Pipo fruitsappen 14 dagen vroeger op kruissnelheid
Video
Door de warme temperaturen van de afgelopen maanden is de fruitaanvoer voor het persen van zomerappelen bij Pipo fruitperserij al bezig vanaf half augustus, ruim 15 dagen vroeger dan vorig jaar. In een normaal jaar start de pluk van appelen pas begin september.
“De klanten die al jaren komen blijven dat doen en we zien dat er ook heel wat nieuwe mensen bijkomen. We merken een stijging van jaarlijks 30 procent”, zegt Brecht Porreye. De meesten particuliere klanten hebben een appelboom in de tuin staan en maakten er appelmoes van, maar intussen hebben ze de weg naar hier gevonden om van hun oogst fruitsap te laten persen. Meestal gaat het dan om kleine hoeveelheden tot een 100 kg. Onze succesformule is daar niet vreemd aan. Waar men vroeger het fruit moest brengen en een paar dagen later ophalen gebeurt het nu in amper een uur. Wij persen nu op afspraak waarna men meteen naar huis kan rijden met hun eigen sap. Deze manier van werken heeft het persen voor particulieren een stevige boost gegeven”, weet Brecht.
Opvallend zijn ook de nieuwe klanten waaronder de hoevewinkels die rechtstreeks van boer aan klant verkopen. De coronaperiode heeft zeker hier zeker een nieuwe niche aangeboord. “De grote massa moet nog komen, de jonagoldachtige vruchten van de telers. Dat start eind september, begin oktober. Eens zij beginnen met aanvoer voor het persen dan gaat het al snel over 400 tot 500 kilogram vruchten per pallox. Hier is de trend dat het fruit van mindere klasse geperst wordt en niet meer als industriefruit verkocht wordt. Zo wordt de productie gedeeltelijk omgezet in 100% heerlijk eigen fruitsap waarvan de klanten weten dat het 100% hun eigen fruitsap is”, besluit Brecht.
Reageer op dit bericht