Overslaan en naar de inhoud gaan

In september komen er flitscontroles in de land- en tuinbouwsector

door Jozef Croughs
datum27/08/2022
geenreactie

In het kader van de uitvoering van het Actieplan Sociale Fraudebestrijding van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), is een nationale flitscontrole in de land- en tuinbouwsector gepland tijdens de maand september. Het is van belang om seizoenarbeiders goed te informeren en te behandelen voor huisvesting

Minister Brouns bracht in dat kader een bezoek aan een gemengd bedrijf land- en fruitbedrijf Peeters in Nieuwerkerken. Het was Koen Dendas, hoofd van Sociale dienst en beleidscoördinator van de gemeente Nieuwerkerken, die problemen aankaartte in verband de huisvesting van de Oekraïense seizoenarbeiders.

“Het is de bedoeling te kijken welke mogelijkheden er zijn in verband met de huisvesting van de Oekraïense seizoensarbeiders. Vandaag zijn er een 200-tal Oekraïners in onze gemeente waarvan er een vrij groot aantal na het stopzetten van hun 100 dagen plukregeling in onze gemeente willen blijven en die dan moeten opgevangen worden. Wij hebben een contingent van de federale regering gekregen voor 32 personen, maar dat aantal is vandaag al ruim overschreden tot 56”, weet Dendas.  

Ine Peeters -Velaerts is vragende partij voor een versoepeling van het verkrijgen van plukkaarten. “Het wordt jaar na jaar moeilijker om de geschikte mensen hier te krijgen. Daarom zijn we op de kar gesprongen om Oekraïense mensen aan te trekken en op zich loopt dat goed. Maar het is heel veel papierwerk. Voor de vier mensen die morgen vertrekken, moesten wij een maand geleden al de papieren hebben aangevraagd. Daar zijn toch nog wel wat problemen die in Brussel kunnen aangepakt worden”, besluit Ine .

Minister Jo Brouns had begrip voor de verzuchtingen van de sector. “Er is inderdaad een vraag voor de Oekraïners die hier als vluchteling zijn, en hier werkzaam zijn in de fruitsector, om de plukkaart te verlengen. Als minister van Landbouw heb ik die vraag opgevangen en neergelegd bij de bevoegde minister Vandenbroucke om een mogelijkheid te scheppen om die plukkaarten te verlengen voor de tijd dat ze nog hier nog aanwezig zijn”, besluit minister Brouns. 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.