Overslaan en naar de inhoud gaan

De Vrienden van het Triamantpark steken park in nieuw jasje met oude fruitrassen

Triamantpark volgeplant met oude fruitrassen
door Jozef Croughs
datum07/04/2022
geenreactie

Op de parksite van woonzorgcentrum Triamant te Velm, Sint-Truiden, zorgt een nieuwe hoogstamboomgaard voor meer biodiversiteit, een fraaier landschap en meer sociale cohesie. De boomgaard bestaat uit 35 noten- en fruitbomen die omgeven zijn met enkele struikengordels. Voor veel bewoners van Triamant Haspengouw zijn hoogstamboomgaarden een herkenbaar element uit hun jeugd. Midden in het intensief landbouwgebied met akkerbouw en laagstamfruitbomen zal de nieuwe boomgaard zowel letterlijk als figuurlijk een baken van rust zijn.

“Het project heeft niet alleen voordelen voor de mensen en voor het landschap, maar ook de natuur is erg gebaat bij de realisatie. De site wordt een echte stapsteen voor diersoorten die gebonden zijn aan kleinschalige landschapselementen zoals de steenuil en de geelgors. In de houtkanten rondom de boomgaard zijn diverse inheemse struiken geplant die op verschillende momenten in het jaar bloeien zodat er lang nectar voorradig is voor bestuivers. Door veel bessendragende soorten te voorzien, zorgen we mee voor voedselvoorziening van vogels en zoogdieren”, zegt Jos De Coninck, voorzitter Vrienden van het Triamantpark.

 BOS+ coördineert dit project en krijgt hiervoor financiële steun van de provincie Limburg, in de vorm van een biodiversiteitssubsidie. “Als provinciebestuur subsidiëren we al jarenlang biodiversiteitsprojecten die de Limburgse natuur versterken. De laatste jaren ondersteunen we vooral projecten die stapstenen in een natuurverbinding realiseren. Dit project is een mooi voorbeeld van zo'n stapsteen voor bepaalde dieren”, aldus Bert Lambrechts, gedeputeerde van Milieu en Natuur.

De Vrienden van het Triamantpark, Triamant NV en Sint-Truiden zijn deelnemende partners net als de NBS, de Steenuilenwerkgroep van Natuurpunt, het RLH & Voeren, PC Fruit, Leefpunt, de basisschool 't Vlindertje Velm en de Stichting Professor Albert Soenen. “Dit toont duidelijk aan dat hier veel draagvlak voor is”,  besluit secretaris Edmond Van Eeckhout.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.