Overslaan en naar de inhoud gaan

350 schapen van op het militair domein in Brustem verhuizen naar de Schelfheide

door Jozef Croughs
datum31/03/2022
geenreactie

De kudde, zo’n 350 schapen, die het militair domein onderhielden worden overgebracht naar Nieuwerkerken. Daar worden ze tijdelijk ingezet voor het onderhoud van de Schelfheide.

Sinds enkele jaren beheert Natuur & Bos van de Vlaamse overheid voor Defensie de bossen en graslanden op het militair domein van Brustem en het domein Schelfheide.  Het domein in Brustem herbergt immers opmerkelijke natuurwaarden en dan nog op een schaal die ongezien is in Vlaanderen. 

Ze genieten zelfs Europese bescherming. De uitgestrekte graslanden rond de startbaan zijn uniek door hun rijkdom aan zeldzame planten en paddenstoelen. Nogal wat van die waardevolle soorten komen enkel voor op niet bemeste  en niet verstoorde gronden.  Natuur en Bos doet beroep op De Limburgse Grazerie voor het onderhoud door schapen.

Schaapsherder Jan Vrolijks, zaakvoerder van De Limburgse Grazerie had er zijn kudde begin van dit jaar uitgezet. “De schapen zorgen ervoor dat de grasmat zeer kort en met kleine open plekken de winter verlaat. Zo hebben de zaden van die kwetsbare planten de beste kansen om te kiemen in het voorjaar en ondervinden ze minder concurrentie van de fors groeiende grassen.  De dieren die hier worden ingezet, zijn heideschapen van een Belgisch landras ‘Houtlander’, die weinig eisen stellen aan hun dieet. Een bijkomend voordeel van de inzet van schapen bestaat uit het feit dat ze jonge boomopslag mee opvreten op plaatsen waar die niet gemaaid kan worden, zoals taluds,” weet Vrolijks. “Het begrazingsproject op Brustem wordt begin april gestaakt om de graslanden opnieuw in volle bloei te laten komen en weidevogels zoals de veldleeuwerik ongestoord hun jongen te laten grootbrengen.

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.