Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook inwoners kunnen voortaan ereburger worden.

door Jozef Croughs
datum25/08/2021
geenreactie

Het college van burgemeester en schepenen gaat Nina Derwael maandag tijdens de gemeenteraad voordragen als 'Ereburger van de stad Sint-Truiden'. Daarvoor moet wel eerst het bestaande reglement van de stad worden aangepast, want gek genoeg kunnen op dit moment enkel niet-inwoners ereburger worden van de stad.

Bij de viering van Nina Derwael na haar Olympisch goud had burgemeester Veerle Heeren (CD&V) het al aangekondigd, nu maakt ze er ook werk van. "Gezien haar uitzonderlijke sportieve en artistieke prestaties en de uitstraling voor de stad Sint-Truiden stellen we aan de gemeenteraad voor om de titel van 'Ereburger van de stad' toe te kennen aan mevrouw Nina Derwael", klinkt het.

Om dat mogelijk te maken moet de gemeenteraad wel eerst het reglement wijzigen. De gemeenteraad van 21 september 1998 besliste immers dat verdienstelijke inwoners van Sint-Truiden zoals Nina die titel niet kunnen krijgen. Volgens dat besluit kunnen enkel mensen die géén inwoner zijn van de stad er ereburger worden. Een vreemde regel, die andere gemeenten doorgaans helemaal niet kennen.

Cleeren

Was die vreemde regeling destijds misschien uitgewerkt om te vermijden dat de populaire oud-burgemeester Jef Cleeren (CD&V) voorgedragen kon worden? Toenmalig burgemeester Ludwig Vandenhove (Vooruit) ontkent met klem. "Dat was vooral bedoeld om politieke willekeur en opbod tussen partijen tegen te gaan", zegt hij. Of dat niet een beetje te streng was? Want zo sluit je toch heel wat verdienstelijke Truienaren uit? "Tja, het vorige reglement was wel unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad, ook door Cleeren", aldus Vandenhove, die er naar eigen zeggen geen probleem mee zou hebben als Jef Cleeren ereburger wordt.

Opvallend, prompt na de bekendmaking van de wijziging van het reglement stelde Vooruit zelf een nieuwe ereburger voor. Raadslid Eddy El Herbouti (Vooruit) zal Lon Polleunis - ooit laureaat bij de gouden schoen - voordragen. "Als het reglement dan toch gewijzigd wordt, vinden wij dat hij ook die titel verdient", aldus Vandenhove.

Huidig burgemeester Heeren wil dat de titel van 'Ereburger van de stad Sint-Truiden' vanaf nu toegekend kan worden aan zowel inwoners als niet-inwoners van de stad, zo lang ze zich maar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Ook mensen die hebben bijgedragen aan de uitstraling van Sint-Truiden op Vlaams, nationaal of internationaal niveau komen in aanmerking. "De gemeenteraad moet groen licht geven voor de aangepaste procedure om het besluit van de gemeenteraad van 21 september 1998 aan te passen, maar ik voorzie geen problemen", aldus Heeren.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.