Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste bezoekers welkom in LAGO Sint-Truiden Bloesembad

door Jozef Croughs
datum03/05/2021
geenreactie

Te midden van het groene sport- en recreatiepark ‘Sportpark Haspengouw’ opende op 1 mei het zwemparadijs LAGO Sint-Truiden Bloesembad. De Stad Sint-Truiden en de S&R Group uit Heverlee (LAGO zwemparadijzen) bundelde de krachten voor een 30 jaar durende publiek private samenwerking. Sport en plezier toegankelijk maken voor alle inwoners van Sint-Truiden maar ook vér daarbuiten.

Zaterdagvoormiddag kwamen de eerste bezoekers toe, nieuwsgierig en vol verwachting. De eerste is Jakob Neven, 30 jaar uit Brustem. “Ik heb er lang naar uitgekeken en ben heel blij. Het resultaat overstijgt al mijn verwachtingen. Vanaf nu kom ik elke week mijn baantjes trekken,” vertelt Jakob.

In juni 2013, na een doorlichting van het stedelijk zwembad Sint-Pieter werd pijnlijk aangetoond hoe zwaar het zwembad al jaren in de rode cijfers ging.  Deze studie kwam er omdat het stadsbestuur zich kon beraden hoe men dit financiële debacle beter kan gaan beheren. Het toenmalig CD&V en Open-VLD bestuur wilde nog twee jaar nog een zwemaanbod aanbieden maar het moet meer gericht en kostenefficiënt aangeboden worden. Het zwembad, intussen 45 jaar geleden gebouwd kostte de belastingbetaler jaarlijks 1 miljoen euro. Uit de studie bleek ook dat slechts 37 procent van de bezoekers Truienaren waren. “Daarom gaan op wij zoek naar een private partner,” stelde burgemeester Veerle Heeren

Uiteindelijk werd op 3 juni 2019 de eerste steen gelegd van het subtropisch zwembad LAGO Sint-Truiden Bloesembad en de bijhorende sportfaciliteiten. Nog geen 2 jaar later kunnen de deuren geopend worden. Voor dit alles trekt de stad Sint-Truiden jaarlijks een investeringsbedrag uit van 1,7 miljoen euro. Daarin zitten alle kosten vervat voor de volledige ontwikkeling van de site, van ontwerp, bouw, onderhoud en exploitatie tot het personeel voor een periode van 30 jaar (51 miljoen). Voor de vernieuwing van het zwembad kende Sport Vlaanderen al een subsidie van 888.000 euro toe.

Tijdens de ontwerp- en bouwfase werd er gekozen voor duurzame materialen en ging alle aandacht naar veiligheid, toegankelijkheid en quasi energie neutraal bouwen: de zwembaden worden ’s nachts leeggelaten om energieverlies tegen te gaan, warmte wordt gerecupereerd uit lucht en water, zwembad- en regenwater wordt herwonnen, elektriciteitsproductie verloopt via zonnepanelen, … Alle inspanningen samen zorgen ervoor dat er jaarlijks 500 ton CO² meer bespaard wordt in vergelijking met een gemiddeld zwembad. Het gebouw heeft bovendien een groendak waarover je kan wandelen om het zwemparadijs van bovenaf te bewonderen en van een prachtig panoramazicht over het groene park te genieten.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.